Litteratur: Sven-Bertil Bärnarp -Medelålders Plus - Mot nya djärva mål - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Låt fri tid vara fri, Nuet är viktigast av allt

Serier - inte bara för barn! Speciellt inte Kartagos högst varierade vuxna utgivning. Idag kan serier vara hur djupsinniga som helst och skapas för vilken åldersgrupp som helst. Och dessutom bli älskade av alla andra åldersgrupper! Serieformatet har blivit vuxet. Man kan till och med påstå att serieformatet har blivit "Medelålders Plus". 


I dilemmat härifrån till evigheten är fortfarande här och nu viktigast. Evigheten kan vänta.
Sven-Bertil Bärnarp
Medelålders Plus - Mot nya djärva mål
ISBN: 9789175152462
Förlag: KartagoVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Huvudpersonerna i Medelålders Plus är ett gift par, som trots att de nu har uppnått den efterlängtade pensionen fortfarande har problem med att hinna med allt och att få livspusslet att gå ihop. Och de jobbar fortfarande på sin relation.

Han undrar vad meningen med livet egentligen är. Hon svarar med att sjunga Leva livet och sprattla med benen. Han pysslar vidare med krukväxterna och hoppas att han har förstått.

Han får inse att hon är mer teknisk än han. Hon tar glatt “paddan” med sig till sängen (alltså: en i-pad) och han känner sig avundsjuk.

En perfekt dag med action och spänning kan bestå av att plantera en amaryllislök. 

Paret har hunnit med att bli morfar och mormor och under parollen “morfar i farten” tar morfar med sig dotterdottern på museum och försöker förtvivlat att få henne att stanna kvar tillräckligt länge för att få valuta för det hutlösa inträdet (hundra kronor) medan det lilla barnet får syn på en kattmumie och brister i gråt.

Väninnor emellan: Den ena klagar på att män bara ska ha beröm och kaffe så fort de fixar något hemma. Den andra påpekar att hon fixar ALLT därhemma. Sedan gör hon själv kaffet också!

Medelålders Plus har blivit en succé bland alla ålderskategorier. Så mycket i serien är allmängiltigt: frågorna om meningen med livet, samtalen mellan nära vänner, relationen som ständigt ska underhållas. Frågan om vad man ska göra med den fria tid man nu längtat efter och som alla plötsligt vill lägga beslag på.

Vardagsrealismen genomsyrar hela serien, och att städa på vinden eller att gå ute i naturen kan också bli ett äventyr.

I dilemmat härifrån till evigheten är fortfarande här och nu viktigast. Evigheten kan vänta.

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts