Litteratur:Astrid Lindgren, Eva Eriksson - Räven och Tomten - Tidningen Kulturen
Ser du Tomten som spanar på Räven ...

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En NY härlig Astrid Lindgren saga till jul

Astrid Lindgren, Eva Eriksson
Räven och Tomten
Illustrationer: Eva Eriksson
Rabén & Sjögren


Juldramatiken är lyhört och finstämt återgiven i alla bilderna av Eva Eriksson.
Astrid Lindgren, Eva Eriksson
Räven och Tomten
ISBN: 9789129701968
Illustrationer: Eva Eriksson
Förlag: Rabén & SjögrenVarje köp via denna
länk stödjer TK.


 Ser du Tomten som spanar på Räven ...

Ser du Tomten som spanar på Räven ...

En NY Astrid Lindgren bok till jul! Är det möjligt? Ja, faktiskt. Den underbara sagan Räven och Tomten andas Bland tomtar och troll atmosfär och den här nygamla berättelsen har blivit en underbar, modern bilderbok som hyllar medmänsklighet, empati och omtanke. Och julgröt!

Dubbel premiär - vilken julklapp!

Den här Astrid Lindgren berättelsen har aldrig tidigare publicerats i Sverige. Eva Eriksson, känd för bland annat Bella och Gustav böckerna, har aldrig tidigare illustrerat Astrid Lindgren. Den Lindgren man brukar koppla ihop Eva Eriksson med är Barbro Lindgren.

Räven och Tomten är alltså en dubbel premiär.

Eva Eriksson är som klippt och skuren för att illustrera Astrid Lindgren - hon är så bra på att rita kluriga, luriga ungar som ständigt rör sig och som ständigt är på språng (och som ofta har något fuffens för sig!). Allt i hennes bilder andas rörelse hela tiden - och det är inte bara barnen som rör sig, Räven är ständigt på väg. Tomten är den som är mest stilla i berättelsen, det är meningen att han inte ska synas direkt, att man sakta men säkert får upptäcka honom i bilden.

Så är det ju med tomtar och troll ... de har en förmåga att smälta in i sin naturliga miljö och se ut som en stock eller en sten. Eller en del av en röd traktor. Räven missar totalt att Tomten har koll på honom!

Endast Tomten är vaken ...

Endast Tomten har koll. Endast Tomten är tillräckligt vaken. Ingen annan ser Räven, inte ens något av alla barnen som stojar och busar och leker superhjältar och sagofigurer inne i värmen. De springer runt, runt en vacker julgran, rummet är fint och julpyntat och lagom stökigt och mycket levande. En gosehund sitter på pianot tillsammans med en rödhårig docka och noterna till tre pepparkaksgubbar finns framme. Mer eller mindre moderna leksaker finns utspridda överallt. Bondgårdsdjur finns utströdda, liksom dockskåpets möbler och en hel låda med magiprylar.

Barnen kör runt med sina fjärrstyrda bilar och katten ser misstänksamt på. Även utomhus finns samma trivsamma närvaro av den lekande människan. Pulka, kälke, tefat och en familj med snögubbar finns där ute - liksom en snölykta som lyser fint i natten.

Nu är barnen utklädda till sina favoritsuperhjältar och sagofigurer. Här finns en blomsterfé och en trolleriflicka och Spindelmannen och Snövit och Pippi Långstrump. Det känns helst rätt att Pippi ska finnas i Spindelmannens sällskap - fast hon inte blivit biten av en spindel har hon ju på sitt sätt superkrafter. I handen har Pippi-flickan Herr Nilsson. I gosedjursform. Sötare än en spindel!

(Finns att köpa i en leksaksbutik nära dig!)

Alla jagar alla och alla har jättekul.

Räven raskar efter hönsen

En annan jakt utspelar sig utomhus.

Utomhus smyger Räven på hönorna, och Tomten smyger på Räven. Inte för att ta kål på honom, utan för att bjuda på gröt. De snälla barnen kommer med gröt varje kväll. (Inte bara när det är julafton! Tomten jobbar minsann för ett generöst hushåll!)

Tomten delar med sig av gröten och kanske kommer Räven att låta bli hönshuset i framtiden. Men bara kanske. Här finns en hoppfull Bamse-moral om att det lönar sig att vara snäll och dela med sig. Förhoppningsvis. Tomten är betydligt snällare och gulligare än de ofta ganska illvilliga tomtar som brukar finnas i folksagor och gammal folktro. Räven lovar inget definitivt, men just nu är han mätt och glad och tassar hem, som en lysande röd prick i den blåvita skogen. Eva Erikssons kontraster är slående vackra.


Den sanna historien om sagorna - och de okända Tomtarna

Hur kommer det sig att den här lilla pärlan aldrig tidigare har sett dagens ljus i Sverige?

Berättelsen bakom berättelsen är nästan lika fascinerande som själva berättelsen.

Precis som med fallet Tomten av Viktor Rydberg så skapade Astrid Lindgren på 1960-talet en text baserad på ett annat diktverk. Detta är hennes tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och Tomten.

1960 gav Rabén & Sjögren ut en illustrerad variant av Rydbergs Tomten, med illustrationer av Harald Wiberg, som även illustrerat Räven och Tomten.

Utländska förlag upptäckte boken med de fina bilderna och kontaktade Rabén & Sjögren - men de var inte intresserad av originaldikten som inspirerat Harald Wiberg till de fina bilderna. Astrid Lindgren var på den här tiden förlagsredaktör på Rabén & Sjögren och hon skrev en ny prosatext som skulle passa till Wibergs illustrationer. Boken kom ut i Tyskland redan samma år, med titeln Tomte Tummetott. Året efteråt kom The Tomten ut i USA och sedan kom fler översättningar till många andra språk.

Tomtens spår var det dags att marknadsföra en ny tomte - Räven och Tomten - och det blev en ny Astrid Lindgren succé utomlands, främst i Tyskland. En succé som är praktiskt taget okänd i Sverige. Hitintills.

En modern klassiker!

Tomten och Räven har inte varit lika känd som Rydbergs Tomten - men den kommer snart att bli det!

Det här är den finaste Astrid Lindgren boken någonsin!

Juldramatiken är lyhört och finstämt återgiven i alla bilderna av Eva Eriksson.

Det här är magisk julstämning med äkta känsla! En ny klassiker har sett dagens ljus!

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen