Litteratur: Sigrid Combüchen - Sidonie & Nathalie - Tidningen Kulturen
Sigrid Combüchen Foto Jacquette Åkerman

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att vara på flykt

Sigrid Combüchen
Sidonie & Nathalie
Norstedts


Det är en mörk, men sällsamt vacker berättelse, om två människors innersta rum, romanen har både en imponerande bredd och ett stort djup.
Sigrid Combüchen
Sidonie & Nathalie
ISBN: 9789113078960
Förlag: NorstedtsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Sigrid Combüchen  Foto Jacquette Åkerman

Sigrid Combüchen Foto Jacquette Åkerman

 

Sigrid Combüchen är en av de nominerade till det prestigefyllda August – priset, det är sjätte gången det sker för henne och alltid har det i motiveringarna talats om hennes berättarkonst och hennes utsökta språk. Så var det i den senaste romanen Spill, från 2010, liksom i den senaste boken från 2014, Den umbärliga där hon skapar ett porträtt av Ida Bäckman, en kvinna som fanns i Gustaf Frödings och Selma Lagerlöfs närhet.

Nu handlar det om två kvinnor, Sidonie och Nathalie, som är på flykt genom Europa i slutet av andra världskriget; de kommer från det franska Alsace nära den tyska gränsen, via Danmark, kommer de till Sverige, först till Skåne och sedan till västra Sverige. Deras pass är stämplade med ockupationsmaktens hakkors.

De är inte vänner, de bara flyr tillsammans, de når aldrig nära varandra, men får dela flyktens villkor och risker; det gäller att besegra både hunger och svält, att ta till alla medel för att överleva, både lögner och stölder. De far illa, men de överlever, med helt olika strategier i sitt arbete med andra flyktingar kring enkla jordbrukssysslor. Sidonie tar för sig, Nathalie är mera försiktig.

Parallellt med berättelsen från kriget får vi möta Nathalie på äldre dagar i norra Norge, romanen har en underrubrik, - från Limhamn till Lofoten. Årtalen är 1944 och 2005. Hon lever där ensam, försöker rekonstruera nya bitar av sitt liv; hon sitter nära havet, lyssnar, ser kajakerna paddla under Lofotväggen och minns. Dessutom får vi möta nya generationer och deras svårigheter att passa ihop. Nathalie känner sig stark och trygg, men hon har en dotter och fyra barnbarn, som oroar sig för henne.

Nathalie är en kvinna med elegans, självständighet och som ser på omvärlden med en viss förströddhet.

Språket är starkt, rikt på egna konstruktioner och ibland skeva harmonier, det har en stor detaljrikedom med ett myller av dofter, ljud och färger. Språket har även en fysisk och kroppsnära dimension. Ibland kan jag tycka det språkliga skruvandet går till överdrifter, det blir snarare en belastning än en tillgång.

Det är en mörk, men sällsamt vacker berättelse, om två människors innersta rum, romanen har både en imponerande bredd och ett stort djup.

Dessutom är det ett brännande aktuellt ämne – människors utsatthet och flykt tillhör vardagen.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen