Litteratur: olika författare- Bland tomtar och troll - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Jubileum för den finaste sagosamlingen

Titel: Bland tomtar och troll
Medverkande författare: Ulf Stark, Hjalmar Bergman, Inger Edelfeldt, Peter Madsen, Johanna Nilsson, Ylva Karlsson, Alfred Smedberg
Serie: Bland tomtar och troll (del 110)
Illustrationer: Malin Ahlsved, Einar Norelius, Inger Edelfeldt, Peter Madsen, Per Gustavsson, Katarina Strömgård, John Bauer.
Bokförlaget Semic


Sommarlov i julbok
Olika författare
Bland tomtar och troll
ISBN: 9789155263744
Ulf Stark, Hjalmar Bergman, Inger Edelfeldt, Peter Madsen, Johanna Nilsson, Ylva Karlsson, m fl
Förlag: SemicVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Bland tomtar och troll firar jubileum i år! Denna sagosamling har kommit ut med nya sagor och illustrationer i hela 110 år och är landets äldsta sagosamling! 

Bland tomtar och troll räknas också som Sveriges näst äldsta jultidning eller julbok (bara Julstämning är ett år äldre).

Uppdrag granskning: "julighet" i sagoboken

Men hur julig är egentligen Bland tomtar och troll?! Hur hög är tomtehalten?! Till skillnad från andra jultidningar och julböcker och julutgåvor av kända serier så är Bland tomtar och troll mycket mer allmängiltig. Det här är en bok som håller hela året - och år efter år! Den är inte alls knuten till en viss högtid eller ett visst lov.

Eftersom titeln är Bland tomtar och troll kan man roa sig med att räkna antalet tomtar och troll i sagovolymen. I år är det noll tomtar med. I ett äventyr figurerar ett par troll - och det är i klassikern med John Bauer illustrationerna. I de nyskrivna berättelserna är det helt troll- och tomtefritt och även fritt från andra typer av gammaldags knytt och oknytt. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att det inte är vinter i en enda berättelse! Inget jullov och inget julfirande. Vi inleder med en berättelse av Ulf Stark, och där är det sommar och perfekt glassätarväder. I den klassiska sagan om Prinsessan på glasberget är det midsommar. Inger Edelfeldts berättelse utspelar sig på sommarlovet. Även i de andra berättelserna är det sommar, sensommar eller möjligen tidig höst.

Sommarlov i julbok

Nu är det absolut inget fel med sommar och sommarlov i en klassisk sagosamling - det behöver inte vara fullt med jultomtar och julgranar och julklappar i varenda bok som kommer ut under hösten. Eller för den delen pumpor och häxor.

Det som är styrkan med Bland tomtar och troll är dess allmängiltighet, att den håller året runt, och att alla berättelserna håller så hög kvalitet.

I de flesta novellsamlingar finns det något som är mindre bra. Här finns inte en enda dålig eller medelmåttig berättelse - innehållet pendlar mellan bra och briljant.

Njut av livet och ät glass idag!

Bland tomtar och troll inleds som så ofta de senare åren med en berättelse av Ulf Stark. Den här berättelsen är vemodig och eftertänksam och handlar om att njuta av livet medan det går. Ulf Stark har lämnat ett starkt arv efter sig till barnlitteraturen. Det är ingen tvekan om det. Här är det sommartider och cykelkörning på gång och Ulf i berättelsen vill gärna tjäna en krona för att köpa glass i kiosken. (Förr-i-tiden behövdes det bara en krona för att köpa glass. Det där är sagolikt om något!) Vänskap uppstår mellan Ulf och en äldre man som gått vilse på väg till bageriet. Det hela påminner lite om Kan du vissla Johanna - en berättelse som blev en jultradition i filmform. Kanske har vi en längtan till sommaridyll under den mörka årstiden?


Kusinproblem och rosenmord

Inger Edelfeldts flicka har ett långt ifrån idylliskt sommarlov - hon blir påprackad en kusin som hon absolut inte vill ska ta över hennes rum! Hon klagar för mamma och pappa, men de har bara ögon för sina älskade rosenbuskar. Lösningen blir att rymma ... efter att hon är slitit upp den sällsyntaste rosenbusken och trampat ner kusinens jacka i leran. Men vart ska man rymma när det regnar? Lösningen blir vinden, och där kommer en sällsam fågel och förklarar för flickan hur hon ska ta itu med sina problem. Ibland måste man faktiskt säga ifrån att något är "inte bra" ... Historien får ett lyckligt slut för alla inblandade, inklusive rosenbusken som blir omplanterad. Huvudpersonen är också nöjd:  "Jag hade alltså inte mördat världens sällsyntaste rosplanta. Det kändes i alla fall skönt." Hon blir ännu mer nöjd när hon får en egen kanin!

Gyllene kuvert med en utmaning

Ett gyllene kuvert i Johanna Nilssons berättelse för med sig en farofylld färd mot Bortomskogen där en liten flicka genomför en modig räddningsaktion och i Ylva Karlssons historia växer det upp ett märkvärdigt päronträd när en annan liten flicka planterar en päronkärna från frukten hon haft med sig som fika till skolan ... Peter Madsen återberättar och illustrerar den fantastiska och dramatiska sagan om Prinsessan på glasberget och Lena Ollmark har översatt.

Några av landets främsta tecknare har illustrerat de nya berättelserna: Malin Ahlsved, Inger Edelfeldt, Per Gustavsson och Katarina Strömgård.

Bland tomtar och troll är inte Bland tomtar och troll utan ett par klassiker och dessa är, som alltid, illustrerade av de älskade mästarna Einar Norelius och John Bauer, illustratörerna som under decennier har blivit ett med bilden av den perfekta sagosamlingen.

Hjalmar Bergmans roliga saga om vänskap

Hjalmar Bergman har skrivit om Prins Bertils friarefärd, som Einar Norelius har illustrerat, och detta är en riktigt rolig och galen saga, där det visar sig att vänskap är guld värt - och mer ändå!

Alfred Smedbergs saga Pojken som aldrig var rädd är inte så känd, men har samma sensmoral om att vänskap är det som gör sagans protagonist stark och framgångsrik - och i den här sagan räddar det också livet på honom! Mer kända är än sagan är de klassiska illustrationerna av John Bauer - man känner igen dem direkt, som kära gamla vänner, de tycks ha fått sitt eget liv, oberoende av sagan som de från början tillhörde.

Barnböcker blir mer fantasifyllda - sagosamlingen blir mer vardaglig

Något som är intressant att konstatera är att medan svenska barnböcker blir alltmer fantasifyllda och fulla av paranormala inslag - de är ofta influerade av fantasy och skräck från olika kulturer och traditioner - så blir de moderna berättelserna i sagosamlingen Bland tomtar och troll alltmer "normala" och vardagliga. De är mer som "vanliga barnböcker" än som sagor. Något litet övernaturligt kan smyga sig in i berättelsen, som en talade fågel eller en päronkärna som växer väldigt snabbt, men annars är det väldigt vardagligt med miljöer från hem och skola och fritids. Tre av historierna tar upp skolan, med läxor och fruktstund, tre av berättelserna tar upp gräl eller konflikter med föräldrar och en berättelse tar upp gräl med en kompis, eller före detta kompis. Vardagliga saker som vem som helst kan identifiera sig med och som är starkt förankrat i barnens värld. Liksom hur kul det är att cykla iväg och köpa glass på sommaren!

Ut i världen för att bevisa sitt värde

En skillnad mellan de äldre sagorna och de nya berättelserna i Bland tomtar och troll är att de äldre handlar om mer eller mindre vuxna protagonister och är ofta coming-of-age-stories där hjälten ska ut i världen och bevisa sin egen duglighet. Alla tre av de klassiska sagorna i denna volym har förresten manliga protagonister. 

De nya berättelserna har små barn som huvudrollsinnehavare, de är alla någonstans i 6-9 års åldern (vilket är den rekommenderad målgruppen för sagosamlingen, när man slår upp Bland tomtar och troll på Bokus) och här gäller det inte den traditionella sagostrukturen med att bli vuxen, ta sig ut i världen och bevisa sin egen duglighet. Det här är ofta små vardagsdramer i hemmets härd eller i skolans värld, eller någonstans i närheten av det vardagliga. Alla de nya protagonisterna är flickor, utom Ulf Starks huvudperson, som leker speedwayförare på sin cykel och som blir vän med en äldre man.

Johanna Nilssons berättelse innehåller ett ut-i världen-och-rädda-någon sagomoment, men när det är över återgår flickan till sin vanliga barnsfär igen. Den familjära världen med skola, föräldrar och småsyskon. Allt är vanligt och allt är som vanligt igen. Berättelsen har inte det moment som den traditionella sagan ofta innehåller, ut-i-världen-och-hitta-din-egen-plats.

Överlevande rosor och magiska päronträd

Bland tomtar och troll är en blandning av det humoristiska och det vemodiga, det vardagliga och det spännande, och allt det vackra som finns under olika årstider. Från rosenbuskar som överlever det mesta till päronträd som helt magiskt växer upp.

Det här är en underbar sagosamling med hög kvalitet. Vilken saga som är favoritsaga kan växla med humöret!

Boken påminner dessutom om vilken hög konstnärlig klass som den svenska barnboken håller. Det är bara att krypa upp med den här boken i en lagom upplyst hörna, och omges av vänligt mörker och sagofigurer med jugendarv och moderna berättelser där vardagen kan vara knepig nog att klara av!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen