Litteratur: Sören Olsson, Anders Jacobsson -Sunes Halloween. - Tidningen Kulturen
Sören Olsson, Anders Jacobsson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sune tampas med sina demoner i helyllesvensk humorbok

Sören Olsson, Anders Jacobsson
Sunes Halloween
Illustrationer: Lovisa Lesse
Egmont Publishing


När Sune googlar på gamla tiders firande och får reda på vad som hände under vikingatiden blir han verkligt rädd. Att folk inte förstår att de leker med krafter de inte bör leka med?! Och varför ska man ha bus eller godis? Det är mycket bättre med påsk och påskkärringar! Då får man minsann arbeta ordentligt för godiset - man gör fina kort och teckningar och när man ger dem till folk blir de glada och så får man en massa godis. Det där med Halloween och bus eller godis är ju bara ohederligt - man går runt och HOTAR en massa människor så att de ska ge bort sitt godis! Det är så mycket bättre att arbeta för det och göra folk glada med teckningar!
Sören Olsson, Anders Jacobsson
Sunes Halloween
ISBN: 9789176212271
Förlag: Egmont PublishingVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Sören Olsson, Anders Jacobsson

Sören Olsson, Anders Jacobsson

Sune fruktar verkligen läslovet. Visst gillar han lov. Visst gillar han att läsa. Men på lovets sista dag kommer det att vara en stor Halloween-fest på skolan. Sune avskyr verkligen Halloween! Han kan inte förstå varför man vill åkalla allehanda monster och demoner frivilligt - det är ju att be om trubbel!

 

Påsk = ärligt förtjänat godis!

När Sune googlar på gamla tiders firande och får reda på vad som hände under vikingatiden blir han verkligt rädd. Att folk inte förstår att de leker med krafter de inte bör leka med?! Och varför ska man ha bus eller godis? Det är mycket bättre med påsk och påskkärringar! Då får man minsann arbeta ordentligt för godiset - man gör fina kort och teckningar och när man ger dem till folk blir de glada och så får man en massa godis. Det där med Halloween och bus eller godis är ju bara ohederligt - man går runt och HOTAR en massa människor så att de ska ge bort sitt godis! Det är så mycket bättre att arbeta för det och göra folk glada med teckningar!

 

Puss eller godis?

Kan man inte ha puss eller godis istället? Och låta bli att skrämmas så hemskt? Det var bättre förr, när man hade en lugn och stillsam middag och tänkte på folk man tyckte om - Sune visar alla sina senaste bilder i mobilen för morfar, ja, han visar dem för gravstenen, men ändå. Morfar uppskattar säkert omtanken.

Lillebror Håkan saknar morfar jättemycket och familjen är förvånad - Håkan har aldrig ens träffat morfar! Håkan förklarar bestämt att det är ju just därför!

Det är egentligen ganska hemskt att alla barn ska tvingas tycka om skräck och ha roligt på ett visst sätt och dansa bland gravar i skolans aula (fejkgravar, men ändå). Bara på grund av tidens mode och en rådande trend. Sune mår illa bara av tanken på Halloween och Halloween-fest och han trivdes bättre med att prata med morfars riktiga gravsten.

Inget hjälper mot Halloween-ångest

 

Alla i hela familjen försöker dämpa Sunes Halloween-ångest - men inget hjälper. Sune inser att det är upp till honom att bota hela sin familj från att fira Halloween - storasyster Anna ska ha Halloween-kalas hemma i deras hus och mamma Karin och pappa Rudolf har anmält sig som frivilliga för att ta hand om skolans Halloween-fest, så ingenstans kan Sune komma undan.

Halloween är ju inte ens en svensk högtid. Den kommer från Irland och Skottland från början. Kunde den inte ha stannat där? tänker Sune.

Sune försöker distrahera familjen med alla möjliga nya högtider. Kan man inte fira vesak, Buddhas födelsedag, istället? Eller varför inte fira jom kippur?  Eller Eid al-fitr? Slutet på fastan Ramadan? Då får man äta godis! Sunes påhittighet vet inga gränser - allt för att stoppa Halloween!

Hur många böcker kräver läslovet?

Det går tyvärr inte att stoppa Halloween, och Sune får bara mer och mer ångest, men som tur är har Sune sin bästa vän Sophie som gör allt lite mindre hemskt.

Men Sune har knappt överlevt Halloween förrän ett nytt problem dyker upp. Det heter ju läslov. Och han har bara läst en halv bok och några serier, och det räknas väl knappast? Och så ska hela skolan åka till ett kulturhus för att höra ett par författare prata ... De kommer säkert att ha ett förhör på hur mycket man har läst!

Det är rätt intressant att se hur innebörden av ett lov förändras, på grund av ett namn. Förr hette det sportlov på våren och höstlov på hösten, och det lät mysigt, fast de flesta stressade iväg till en stuga någonstans för att åka skidor eller gå på tur. Man kunde smita undan från allt obligatoriskt sportande med en bok. Nu heter det läslov. Nu smiter man inte undan med en bok, nu är läsningen själva uppgiften med lovet.

Konsten att läsa mer än en halv bok ...

Om Sune hade haft Sunes Halloween som bok skulle han säkert ha läst åtminstone EN hel bok på lovet! Boken försvinner i ett nafs och handlingen kryddas med roliga illustrationer av Lovisa Lesse.

Och visst gills det att läsa bra serieböcker. Som 91:an - Skånska kriget. Där lär man sig faktiskt massor med historia!

Sunes Halloween lär sig läsaren om alla möjliga högtider och att det inte finns någon helsvensk högtid - det mesta är blandningar av olika högtider, och de flesta högtider har en gång invandrat. (Vikingarna firade inte jul och påsk - och deras variant av Halloween hade man inte velat vara med på!)

 

91:an - Skånska kriget lär läsaren sig bland annat att inte ens hela Sverige har varit svenskt. Man ska inte ta något för givet!

 

30 år med Sören och Anders

 

Författarduon som uppträder i slutet av boken ... Kan duon vara Sören Olsson och Anders Jacobsson, som ligger bakom Sune böckerna?

 

De är flitiga på att besöka skolor och är populära bland eleverna! De har hållit igång i över 30 år nu!

 

Bert och Sune verkar vara det svenskaste som finns - men Sören och Anders har berättat att de var inspirerade av engelsk humor och Adrian Moles Dagbok när de började skriva ... så till och med Bert och Sune är alltså på sitt sätt invandrare. Eller i alla fall en blandnig av olika influenser. Precis som äkta svensk jul och äkta svensk påsk och äkta svenskt fredagsmys med pizza och tacos ...

 

Sunes pappas nya Jacques-Tati-ögonblick

 

Och en lyckad Sune bok innehåller även några Jacques-Tati-inspirerade ögonblick med Sunes klantiga pappa Rudolf. Sunes Halloween är inget undantag!

 

Dammsugaren exploderar under fredagsmyset och pappa Rudolf tvingas köpa en ny, dyr dammsugare. Men det är ännu mer pinsamt att få sin kostym stulen på Buttericks och tvingas tanka bensin och köpa toapapper utklädd till djävulen ... Men även djävulen blir bajsnödig ibland, som pappa Rudolf förklarar för den skrattande expediten, i en av bokens roligaste scener.

 

Det där kanske är det bästa sättet att ta itu med den rådande skräcktrenden som infesterar alla områden? Att bara skratta åt den?

 

Det är i alla fall vad Sune kommer fram till. Pussar och humor och skratt och mys istället för skräck och ångest.

 

Alla har rätt till att ha kul på sitt sätt!

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen