Litteratur: Dan Höjer- Arkeologdeckarna och inkaskatten - Tidningen Kulturen
Hedvig Häggman-Sund som tecknar omslag och illustrationer ! Foto: Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Fartfyllt, finurligt och kul med ett nytt mysterielösargäng!

Dan Höjer
Arkeologdeckarna och inkaskatten
Serie: Arkeologdeckarna (del 1)
Illustrationer: Hedvig Häggman-Sund
Bokförlaget Semic


På nästan varje uppslag belönas läsaren med att hitta fiffiga, skojiga och fartfyllda bilder - hunden Farao är underbar! Illustratören Hedvig Häggman-Sund började teckna för Bamse när hon var 17 år och hon har bra rutin på att göra fina djur och intressanta karaktärer och på att få in action och rörelse i bilderna.
Dan Höjer
Arkeologdeckarna och inkaskatten
ISBN: 9789155261900
Förlag: SemicVarje köp via denna
länk stödjer TK.


 Hedvig Häggman-Sund som tecknar omslag och illustrationer ! Foto: Belinda Graham

Hedvig Häggman-Sund som tecknar omslag och illustrationer ! Foto: Belinda Graham

Häng med ett nytt mysterielösargäng på äventyr över hela världen!

I vanliga fall när det gäller mysterielösande barn så får de nöja sig med att snoka runt någonstans vid släktens sommarstuga. I den här gränslöst roliga (och lärorika) nya serien lanseras ett mysterielösargäng som har hela världen som arbetsfält.

Tre kusiner och en hund på arkeologspåret

Marvin 12 år och hans kusiner Ramses 12 år och Neffi 10 år, och Neffis hund Farao (ålder okänd), utgör arkeologdeckarna. De hjälper farbror Valdemar - en arkeolog som är farbror till barnens föräldrar. Valdemar må verkar virrig ibland, men när det gäller arkeologi och uppfinningar är han helskärpt.

Kort sagt: Valdemar är som Bamses kompis Skalman - fast utan mat och sovklocka. (Hade Valdemar ätit och sovit ordentligt hade han nog varit mindre virrig, men han är i alla fall lika uppfinningsrik som Skalman!).

Inkaindianerna trodde att allt guld tillhörde solen

Egentligen skulle Valdemar bara vara barnvakt. Men det uppstår en arkeologisk nödsituation och plötsligt måste Valdemar ge sig iväg i sin hemmagjorda helikopter - och barnen hänger på. Det blir en liten tripp till Sydamerika, där en legendarisk guldskatt står på spel. Det finns en sägen i Peru om ett nedgrävt soltempel tillverkat helt i guld, fullt av ädelstenar och annat värdefullt.

För många hundra år sedan hade inkaindianerna allt sitt guld fullt synligt. Guldet var utsmyckningar på gator och på hus. Ingen lade beslag för guldet för egen del, eftersom alla trodde att guldet tillhörde solen. Det fanns fantastiska soltempel som var helt gjorda i guld ... men på 1500-talet kom spanjorerna och tog med sig en massa guldskatter. Indianerna började gräva ner sina skatter för att skydda dem från erövrare och det är en sådan skatt som Valdemar nu är på spåret, en skatt som lär komma från den mytomspunna staden Machu Picchu. Den kan bara hittas en gång om året, när solen står rätt. Nu är tiden inne! Felet är bara att ett gäng skrupelfria skurkar också är skatten på spåren ...

Lite fakta, mycket fiktion och ännu mer skoj!

Det här är ett superroligt och även lärorikt äventyr - basfakta om inkaindianerna och deras lättsamma och demokratiska förhållande till guldet (som sedan spanjorerna kom åt) stämmer faktiskt, och Machu Picchu finns på riktigt.

Nu är detta så klart en påhittad historia - men det är lite som i vintage Bamse-äventyr - lite fakta, lite fiktion och mycket kul längs vägen!

Arkeologdeckarna marknadsförs för åldersgruppen 6-9 ... och det är inte vanligt att hitta bra äventyr för den här ålderkategorin. Det finns massor av bra bilderböcker och massor av bra böcker för slukaråldern (9-12), men däremellan är man inte bortskämd med att hitta bra och lättläst underhållning.

En extra bonus är att äventyren är riktigt roliga även för vuxna läsare (bra att veta om du ska välja högläsningsbok för godnattstunden - du kan lika bra ha kul själv också! - och de skojiga dialogerna ger extra krydda till högläsningen!).

Bamse-tecknare kryddar med action och humor

På nästan varje uppslag belönas läsaren med att hitta fiffiga, skojiga och fartfyllda bilder - hunden Farao är underbar! Illustratören Hedvig Häggman-Sund började teckna för Bamse när hon var 17 år och hon har bra rutin på att göra fina djur och intressanta karaktärer och på att få in action och rörelse i bilderna.

Man behöver aldrig tvivla på att det ska sluta bra för de smarta arkeologdeckarna och deras hund.

Det här är ju bara början för teamet - mysterier över hela världen väntar på att lösas!

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen