Litteratur:Katarina Mazetti - Kusinerna Karlsson - Monster och mörker - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Höstlov för Mazettis mysterielösande kusiner

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson - Monster och mörker
Serie: Kusinerna Karlsson (del 4)
Förlag: Alfabeta


Boken har ett snyggt omslag som signalerar Halloween - med bland annat en pumpa och en vildsvinsmask - men den verkliga knorren finns i berättelsen! När det avslöjas vilka som döljer sig bakom de hemska maskerna - och när det ifrågasätts om de verkligen har gjort något fel, eller om de i själva verket är hjältar.

Batman är inte ensam om att göra som han vill, iklädd en Halloween-kostym!
Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson - Monster och mörker
ISBN: 9789150115772
Förlag: AlfabetaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


En mysig skärgårdsö på sommaren förvandlas till något helt annat på hösten. Det får de fyra kusinerna Humlan, Julia, George och Alex erfara. Sommaridyllen är borta, nu när det är höstlov, och för första gången skildras Doppingön som riktigt ruggig och skrämmande.

Några mystiska figurer i hemska masker smyger omkring och det rapporteras om en inbrottsvåg där elektronik, främst datorer, TV-apparater och mobiler, har försvunnit.

Humlan surrar iväg på egen spaning

Humlan är besviken på sina kusiner för att de mest vill vara inomhus och läsa, spela spel, måla och laga mat - HUR kan man tänka på sådant när det finns ett mysterium att lösa? Inte ens Humlans trogna katt är pigg på att vara ute i ruskvädret.

Men att ingen annan vill spana innebär inte att Humlan tänker ge tappt - hon ger sig själv ut på upptäcktsfärd för att finkamma hela Doppingön.

Som vanligt i en Mazetti-bok kan man vänta sig en hel del upplysningar om fransk mat och franska seder, tack vare att kusin Alex är uppvuxen i Frankrike. I den här boken lär man sig bland annat göra vitlöksbröd, fransk omelett och tarte flambée.

Prosit! Det är dags att fira Alla helgon!

Man lär sig också om hur Toussaint firas.

Prosit, sa Humlan.

Ja, det låter lite som en nysning, men ordet är en sammandragning av Tous Saints - alltså Alla helgon.

Toussaint jämförs sedan med svenska seder som Alla helgons dag och det amerikanska Halloween och det berättas gott om spökhistorier i boken. Det serveras också en massa bus och godis!

Det är kul att följa med alla kusinerna på teater för att se Georges mamma, som är skådespelerska, uppträda. Pjäsen är inspirerad av gammal italiensk Commedia dell'arte, och Georges mamma gör en busig Harlekin figur. Alla maskerna i pjäsen passar också bra in i Halloween-temat. Och pjäsen, som handlar om bankernas girighet, passar mycket bra in i bokens tema och budskap.

En bohemisk uppväxt

Kusinerna Karlsson brukar ha det föräldrafritt, men det kan vara kul att se var de kommer ifrån och vad som influerat dem - George är helt klart konstnärlig, precis som sin mamma, men han är också mer ordningssam - förmodligen som en reaktion mot den bohemiska tillvaro han är van vid.

Allt är egentligen frid och fröjd i den här boken, ända tills Humlan försvinner spårlöst ... Ingen märker att hon är borta förrän det är matdags - Humlan missar aldrig frivilligt läcker mat, speciellt inte när Alex är kock.

Har Humlan verkligen på egen hand lyckats knäcka gåtan med inbrottsvågen? Och vad har hänt med henne?

Mörker och monster är alldeles lagom läskig och spännande höstlovsläsning - eller lagom busigt Halloween-mys.

Men under ytan ryms tankar på hur snett fördelade världens resurser egentligen är - i Sverige kasseras datorer, TV-apparater och mobiler på löpande band, alla arbetsplatser, skolor och privatpersoner ska ha nytt hela tiden. På andra sidan Östersjön har folk det inte lika lätt och inte lika fett - ändå vill folk i Sverige inte dela med sig.

En ovanlig knorr

Så vad är rätt och fel egentligen?

Humlan har sina egna idéer om det. Och läsaren får själv tänka vidare när boken är slut - och testa några av Alex smaskiga höstlovsrecept.

Boken har ett snyggt omslag som signalerar Halloween - med bland annat en pumpa och en vildsvinsmask - men den verkliga knorren finns i berättelsen! När det avslöjas vilka som döljer sig bakom de hemska maskerna - och när det ifrågasätts om de verkligen har gjort något fel, eller om de i själva verket är hjältar. 

Batman är inte ensam om att göra som han vill, iklädd en Halloween-kostym!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen