Litteratur: Katarina Mazetti -Kusinerna Karlsson -Vikingar och vampyrer - Tidningen Kulturen
Katarina Mazetti

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Charmigaste kusingänget på nya sommaräventyr

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson -Vikingar och vampyrer
Serie: Kusinerna Karlsson (del 3)
Alfabeta


Charmigaste svenska kusingänget, världens bästa Karlssons, är tillbaka för ännu ett härligt sommarlov, helt föräldrafritt, hos den bohemiska och konstnärliga moster Frida på Doppingön.

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson -Vikingar och vampyrer
ISBN: 9789150114614
Förlag: AlfabetaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Katarina Mazetti

Katarina Mazetti

Charmigaste svenska kusingänget, världens bästa Karlssons, är tillbaka för ännu ett härligt sommarlov, helt föräldrafritt, hos den bohemiska och konstnärliga moster Frida på Doppingön.

Läsning, målning och matlagning

Julia fantiserar om att läsa en massa böcker, George om att måla fina akvarellmålningar (kanske av doppingarna?) och Alex planerar att skämma bort kusinerna med nya, läckra franska recept. Han är son till två kockar och uppväxt i Frankrike och planerar en karriär som TV-kock. Julias lillasyster Humlan är den enda som inte har någon lugn och fin hobby att ägna sig åt, hon hoppas på äventyr!

När inte kusinerna hänger på ger hon sig ut efter äventyr själv - och gissa om hon hittar äventyr! Fast egentligen började allt med att moster Frida hittade några fornlämningsfynd som hon reser till Stockholm med, för att visa för Riksantikvarieämbetet. Kusinerna ska klara sig själva, men ryktet om en vikingaskatt sprids snabbare än elden och snart har skurkar och gravplundrare dragits till ön.

Människor förvandlas till doppingar i spökhistoria

Inte blir det bättre av att Julia läser spökhistorier om en hemsk vikingavålnad och hans spökhund, och att den ursprungliga befolkningen på ön enligt legenden blev förvandlad till doppingar ...

Fast ibland kan det så klart vara bra att ha vingar och kunna fly från faror. 

Om man inte har vingar, är det bra att ha en katt med sig som avledningsmanöver - och att vara riktigt påhittig, som Humlan, som faktiskt räddar dagen (och hela vikingaskatten) i det här äventyret.

Eftersom Humlan är yngst i gänget så är det här en verklig "child-power" bok, om en tjej som inte bryr sig om att hon är yngst, minst och rundast --- för hon är i alla fall modigast.

Läckra rätter spelar stor roll

Som vanligt när man läser en Katarina Mazetti bok så vattnas det i munnen när alla recepten och matlagningssekvenserna beskrivs - för att inte tala om alla scener där det äts! Enkla recept som man kan testa själv följer med boken.

Maten spelar också en större roll än vanligt i handlingen, tack vare Alex luriga svampstuvning. 

Det här är lagom läskigt, lagom spännande, mycket läckert och mycket roligt --- en bra slukarbok för både tjejer och killar där barnen får känna sig duktiga och klara av allt från matlagning och husdjur till vikingaspöken och falska arkeologer.

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen