Litteratur:Klas Östergren - I en skog av sumak - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mörka avgrunder och ljusplatser

Klas Östergren
I en skog av sumak
Natur & Kultur


Dan Schoultze har både mod och beslutsamhet, han tar stora risker; i trädgården eller parken finns inte bara en skog av sumak, utan även annan växtlighet, cannabis sativa, marijuana; de torkar med omsorg bladen och röker på. Festerna är både stora och omfattande.
Klas Östergren
I en skog av sumak
ISBN: 9879127151475
Förlag: Natur & KulturVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Året är 1970, vi är i en förort till Stockholm, den stora världen finns utanför, USA utvidgar sitt krig i Vietnam och amerikanska trupper marscherar in i Kambodja. Stora ledare dör som Gamal Abdel Nasser i Egypten och Charles de Gaulle i Frankrike.

Beatles har slutgiltigt splittrats, många minns med tårar konserterna från 1964 på Johanneshovs isstadion, den första Gärdesfesten äger rum i Stockholm. Polisen beslagtar en målning av Peter Dahl. Kvinnan på den sexuellt frispråkiga bilden anses likna prinsessan  Sibylla.

I romanen får vi följa en mognads- och en bildningsresa i övergången från 60- till 70-tal, i navet finns Kenneth Jansson, som växer upp under små omständigheter med sin mor, som är sömmerska, han går på en trångbodd skola. Och i lägenheten intill härskar en annan värld, av våld och missbruk. Håkan som är hans kompis far rejält illa.

Klas Östergren gestaltar med insikt och känsla de sociala sammanhangen och strukturerna och på ett mästerligt sätt blottlägger han de tidstypiska relationerna och skillnaderna mellan människor och samhällsgrupper. Allt sker på en effektiv, rak och enkel prosa.

Kenneth Janssons liv förändras på ett genomgripande sätt när han möter Dan Schoultze, som kommer som ny elev till Kenneths klass. Dan kommer från en annan värld, han är självsäker, egensinnig på flera sätt och bor ensam med sin syster Hellen i en stor villa, deras föräldrar bor utomlands och hans far arbetar för FN.

Dan Schoultze har både mod och beslutsamhet, han tar stora risker; i trädgården eller parken finns inte bara en skog av sumak, utan även annan växtlighet, cannabis sativa, marijuana; de torkar med omsorg bladen och röker på. Festerna är både stora och omfattande.

Kenneth Janssons liv blir både hektiskt och intensivt, han lever sitt vanliga liv, men bredvid detta ett hippie-liv med Dan och hans syster. Och det visar sig inte ofarligt, de får besök i huset av oanade gäster, som ställer krav och kommer med hot.

Dessutom utövar Dan praktiska övningar i buddistiska tankegångar, detta kombinerat med mysticism och droger, gör att allting slår över för honom och han är nära att mista sitt liv.

Det är ett både plötsligt och oväntat slut, som kommer utan förklaringar och delvis utan förvarning. Så är det med andra resonemang i romanen, de förefaller både ofullgångna och ofärdiga.

Det stora i romanen är skildringen av sammansattheten i det tidstypiska och pendelrörelserna mellan mörka avgrunder och ljusa solplatser. Och i denna dialektik spelar musiken en avgörande roll.

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen