Litteratur: Torkel Rasmusson-Gick bland gran och tall framåt kvällen - Tidningen Kulturen
Torkel Rasmusson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Putslustiga och lättvindiga ordlekar

Torkel Rasmusson
Gick bland gran och tall framåt kvällen
ellerströms
Ofta lyckas Rasmusson dock genom denna sin känslighet, som inte sällan grundar sig i ett tydligt socialt patos, för det stora i det lilla skapa vad man utan omsvep skulle kunna kalla för lyrisk magi.
Torkel Rasmusson

Torkel Rasmusson

Förutom en bakgrund som sångare och låtskrivare i rockbandet Blå tåget är Torkel Rasmusson också poet. Hans senaste diktsamling, vilken enkelt kan beskrivas som en samling poetiska minnesbetraktelser, heter Gick bland gran och tall framåt kvällen.

Rasmusson har, och Gick bland tall och gran framåt kvällen är inget undantag från detta, en förmåga att lyfta fram de stora skeendena och frågorna, mellanmänskliga som politiska, i till synes alldagliga, ja, ibland rent av banala händelser. Den lilla världen är också oavlåtligt den stora, tycks Rasmusson genomgående vilja säga.

Ibland bjuds det i Gick bland tall och gran framåt kvällen på en del putslustiga och lättvindiga ordlekar, vilka man läser med en viss axelryckning och som inte lämnar några större intryck.

Ofta lyckas Rasmusson dock genom denna sin känslighet, som inte sällan grundar sig i ett tydligt socialt patos, för det stora i det lilla skapa vad man utan omsvep skulle kunna kalla för lyrisk magi.

Här ett fint och välkomponerat glimmande exempel på hur bra poet Rasmusson i Gick bland gran och tall framåt kvällen emellanåt lyckas vara:

 

Några hungriga gick förbi

och stenarna tycktes falla genom marken.

Vad de mumlade, sammanbitet?

Bittert, bittert

lät det som.

 

De försvann bakom ett hörn.

Gatorna förskräckligt välstädade,

som renslickade.

 

Men himlen trasig,

svärdshugg över horisonten,

skatorna flaxande, hoppande.

 

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen