Litteratur: Anne Sexton - Leva eller dö - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Diktsamling i mästerverksklass

Anne Sexton
Leva eller dö
Översättning: Niclas Nilsson
ellerströms


Även om Sextons poesi inte framstår som lika kontroversiell för sin omgivning i dag, så nog framstår hennes poesi ändå fortfarande som mer på riktigt än det mesta. Detta beror förmodligen på att Sexton aldrig koketterade med sitt självutlämnande. Det finns inget av posör i hennes dikt, utan allt är som skrivet oavkortat av livet självt.
Anne Sexton
Leva eller dö
ISBN: 9789172474819
Översättning: Niclas Nilsson
Förlag: ellerströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Trots att Anne Sexton (1928-1974) var en av de mest tongivande och viktigaste amerikanska poeterna som kom fram under 1960- och 70-talet så har det dröjt ända fram tills nu innan någon av hennes diktsamlingar i sin helhet kommit ut på svenska. Diktsamlingen i fråga är Leva eller dö, ett verk som gavs ut för första gången 1966 i hemlandet och som tillhör ett av Sextons mest centrala verk.

Tillsammans med poeter som Robert Lowell, Allen Ginsberg, John Berryman och Sylvia Plath krattade Sexton modigt manegen för den typ av personligt självutlämnande poesi som vi i dag i det närmaste tar för given. När det begav sig skrev Sexton självutlämnande och osminkat om ämnen som menstruation, abort, psykisk sjukdom och självmord, på ett sätt som för sin samtid ofta tedde sig kontroversiellt.

Även om Sextons poesi inte framstår som lika kontroversiell för sin omgivning i dag, så nog framstår hennes poesi ändå fortfarande som mer på riktigt än det mesta. Detta beror förmodligen på att Sexton aldrig koketterade med sitt självutlämnande. Det finns inget av posör i hennes dikt, utan allt är som skrivet oavkortat av livet självt.

Centralt för Sextons dikter är ofta smärtsamma minnen från barndomen eller den kvinnliga erfarenheten och dess öde i en patriarkal omgivning. Dikterna i just Leva eller dö tillhör några av hennes allra mest starka, men allvaret i dem undgår inte också att emellanåt samsas med en slags uppslupen humor. En uppslupen lekfullhet är för övrigt ofta aldrig långt borta i Sextons poesi.

Precis som titeln, Leva eller dö, vilken inte är ställd som en fråga, utan anger en personligt splittrad livskänsla, kretsar dikterna genomgående kring Sextons både starka livslust som återkommande dödslängtan. Sextons poesi i Leva eller dö, som här ur dikten Att vilja dö, utrycker sig inte sällan genom en närmast skoningslös ärlighet, vilken är lika personligt och privat avslöjande som allmängiltig för de som delar eller bara förmår förstå hennes erfarenhet:

 

Eftersom du frågar: de flesta dagar minns jag inte.

Jag går i mina kläder, omärkta av resan.

Sen återvänder en nästan onämnbar lust.

 

Inte heller då har jag något emot livet.

Jag känner de grässtrån du nämner väl,

de möbler du har ställt under solen.

 

Men självmördaren har ett särskilt språk.

Liksom snickare vill de veta vilka verktyg.

De frågar aldrig varför bygga.

 

Leva eller dö är drabbande läsning, och många av raderna sätter sig fast i minnet och hemsöker en långt efteråt med sin febrigt sensibla stämma. Inte en dag för tidigt att denna diktsamling i mästerverksklass nu finns på svenska

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen