Litteratur: Inger Christensen - Del av labyrinten - Tidningen Kulturen
Inger Christensen. Foto Modernista

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En dialektisk dans

Inger Christensen
Del av labyrinten
Översättning av Marie Silkeberg
Modernista


Inger Christensen visar på både språkets och tänkandets starka och fängslande krafter.
Inger Christensen
Del av labyrinten
ISBN: 9789177010913
Översättning av Marie Silkeberg
Förlag: ModernistaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Inger Christensen. Foto Modernista

Inger Christensen. Foto Modernista

Inger Christensen(1935-2009) var en framstående dansk poet, romanförfattare, essäist och dramatiker. Detta är en samling(19) texter från 1966 till 1981,som tidigare varit publicerade i diverse tidningar och antologier, det rör sig förvisso om en annan tid, men de känns förvånansvärt aktuella och friska.

Inger Christensen arbetar med en alldeles egen tankekonstruktion, med fiktion, dikt och filosofi skapar hon ett eget rum, där får du och jag vistas, det ställs inga inträdeskrav, inga entrébiljetter för förståelse. Det är bara att finnas där, att känna en undran och en beundran.

Bli en del av författarens nyfikenhet, hennes stora förmåga att skapa angelägna bilder och stämningar, som griper in i varandra. Det är stort organiskt ordbygge! Språket kan ses som en labyrint, där gångerna hela tiden plånas ut och försvinner; Inger Christensen har hela tiden en ambition att återföra orden och sammanhangen, till en struktur, en ordning och ett system. Hon gör det på ett både angeläget, vackert, lätt och lekfullt sätt.

Orden kan komma från en vistelse i det ljuvliga sommarhuset, från språkvetaren Noam Chomsky eller från konstnären P G Thelanders bilder över Botticellis versioner av Venus födelse.

Inger Christensens bildning är bländande, liksom hennes nyfikenhet, det är vid denna korsväg, som den dialektiska dansen blir så uppenbar, mellan dröm och verklighet.

Det finns i samlingen en text, där Christine Brahe för ordet och kommenterar hennes och makens Tychos liv, det är en storslagen 1600-talsfiktion. Denna korta prosaskiss är en av samlingens bästa.

Det som är särskilt tilltalande i dessa filosofiska reflektioner är det ofärdiga, alla ödmjuka antaganden, alla formulerade hypoteser om det omgivande och människors aktsamma förhållningssätt till det som är omkring oss.

Det finns flera betraktande dagboksanteckningar, som notiser om Snö:

”Det snöar. Jag sitter och tänker på att jag i januari -79 fick

ett brev, där brevskrivaren berättade om sin plötsliga skräck för

snön; i en glimt hade snön som dalade mot jorden varit ett gift

som kvävde allt liv. ”

Inger Christensen visar på både språkets och tänkandets starka och fängslande krafter.

 

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts