Litteratur: Clara Janes - Flod mot intet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett gränslöst och evigt vara

Clara Janes
Flod mot intet
Översättning: Ingrid Wickström
ellerströms


Flod mot intet bjuder på en universellt och spirituellt utforskande och samtidigt mycket vacker poesi, och översättaren Ingrid Wickström, som för övrigt även fint och värdigt översatt Janés diktsamling Skogens hemlighet (2010), har lyckats med att få till en gedigen översättning där melodin från originaltexten, som är som en flödande poetisk urkraft, inte fattas.
Clara Janes
Flod mot intet
ISBN: 9789172474741
Översättning: Ingrid Wickström
Förlag: ellerströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Clara Janés, född 1940 i Barcelona, tillhör en av Spaniens mest framstående samtida poeter med en diger samling lyriska verk bakom sig. Förutom poesi har Janés också varit verksam som en framstående prosa- och essäförfattare i hemlandet. Hennes diktsamling Rio hacia la nadafrån 2010 har nu kommit ut på Ellerströms förlag i svensk översättning med titeln Flod mot intet.

Flod mot intet kretsar tematiskt kring floden Ganges. Diktsamlingen är dock inget försök till någon slags renodlad hinduisk poesi, även om symboliken i dikterna ofta är märkbart starkt inspirerad av just den hinduiska religiösa traditionens förhållande till sin allra mest heliga av heliga floder.

Det är mycket i vår nutida sekulära kultur som drivs av att avmystifiera även de stora frågorna, inte minst det som rör liv och död. Flod mot intet är en antites till allt sådant, och som läsare tas man med på en andlig resa som känns både mänskligt och spirituellt mycket mogen.

Poesin i Flod mot intet fullständigt flödar av en mystik som vill peka mot ett gränslöst och evigt vara där kärleken är alltings innersta väsen. I Flod mot intet är den totala förgängelsen därför ständigt underkastad, detta även på ett individplan. I en dikt, typisk för hela diktsamlingen med sin vattenmetafor, lyder de första raderna:

Vågorna av glömska

blandar sig med sandstranden

där klapperstenen

inte minns sin ursprungliga form

men för evigt bibehåller varat,

kärnan i sitt varande,

tack vare vattnet.

Flod mot intet bjuder på en universellt och spirituellt utforskande och samtidigt mycket vacker poesi, och översättaren Ingrid Wickström, som för övrigt även fint och värdigt översatt Janés diktsamling Skogens hemlighet (2010), har lyckats med att få till en gedigen översättning där melodin från originaltexten, som är som en flödande poetisk urkraft, inte fattas.

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen