Litteratur: Pia Hagmar - Svante - Stallets hjälte - Tidningen Kulturen
Omslagsbild-Pia-Hagmar

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pia Hagmars underbara ponnyhjälte är tillbaka!

Pia Hagmar
Svante - Stallets hjälte
Fotograf: Bengt Öberg 
Illustrationer: Johanna Kristiansson
B. Wahlströms


Pia Hagmar har perfekt fångat en röst som passar till den busiga lilla ponnyn som vi ser på fotografierna av verklighetens Svante Roy --- som har varit hjälte och i tidningen när han räddat sitt stall från att brinna ner. För det var ju det som var hans mastermind plan --- INTE bara att bryta sig in i köket och palla äpplen!

Pia Hagmar
Svante - Stallets hjälte
ISBN: 9789132198069
Illustrationer: Johanna Kristiansson
Förlag: B. WahlströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Omslagsbild-Pia-Hagmar

Omslagsbild-Pia-Hagmar

Det bästa med Svante Roy är att han är både hjälte och antihjälte i ett och samma paket --- ett litet, energiskt, gräsmumsande, äppelknyckande, blomstervandaliserade paket!

Liten hjälte som aldrig tvivlar på sig själv

Många av den här typen av böcker med hjärtevärmande, pedagogisk historia fokuserar på små hjältar, som överkommer motsättningar och självtvivel när de når framgång (och får hjältestatus) --- men tanken att Svante Roy någonsin skulle tvivla på sin egen förträfflighet är skrattretande! Svante Roys egen berättarröst underminerar effektivt allt som skulle ha kunnat bli för gulligt, för inställsamt, för idealiserat eller för tillrättalagt i berättelsen.

Det är det ju det som är grejen med Svante Roy - hans Mulle-liknande attityd till livet och att han är kaxig och allt annat än ödmjuk. Men varför ska man vara ödmjuk när man är bäst? Ponny-häst-bäst?

Svante Roy må vara minst i stallet - men han är också snyggast och smartast och bäst på att berätta historier! I alla fall om du frågar honom själv ...  ("...och vem ska man annars fråga?" hör jag Svante Roys berättarröst kommentera...)

Svante Roy berättar om sina egna hjältebedrifter

I detta splitternya äventyr av hästboksgudinnan Pia Hagmar får vi möta den (inte så) blygsamma shetlandsponnyn Svante Roy, stallets hjälte. För självklart är Svante inte bara snyggast och smartast, han är även mest hjältemodig. Han räddar hela stallet från att brinna ner --- och samtidigt passar han på att trava in i bostadshusets kök och nappa åt sig ett äpple från fruktskålen. Ponnyer är alltid hungriga och alltid sugna på något gott!

Pia Hagmar har perfekt fångat en röst som passar till den busiga lilla ponnyn som vi ser på fotografierna av verklighetens Svante Roy --- som har varit hjälte och i tidningen när han räddat sitt stall från att brinna ner. För det var ju det som var hans mastermind plan --- INTE bara att bryta sig in i köket och palla äpplen!

I boken är det Svante Roy som berättar och man får se allt med Svantes ögon (ingen ifrågasätter alltså hans mod eller hans motiv) och publiken är den beundrande stallkatten Stella, Svantes BFF i stallet.

Ramhandling med mystisk nykomling

Ramhandlingen som triggar igång Svantes berättelse är att en ny varelse kommer till stallet och Svante vill inte att Stella ska döma ut främlingen på en gång --- för dressyrhästarna i det där stallet där Svante bodde förr i tiden dömde ut Svante --- innan han blev en modig hjälteponny, det vill säga.

Men det är inte lätt att bli vän med det där konstiga nya djuret.

För det första är Stella och Svante inte helt säkra på vad det är för sorts djur. (Det visar sig vara en grand danois. Men har man hitintills bara sett taxar som representanter för hundarnas släkte är det inte lätt att förstå att denna jätte också är en hund!)

För det andra förolämpar den jättelika nykomlingen (som ser för stor ut för att vara en hund) Svante Roy med att han inte kan vara en häst --- för Svante är ju alldeles för liten för att vara häst!

Alla vargens släktingar, stora som små

Det här kan leda till intressanta diskussioner under läsningen om hur stor variation det egentligen finns med många olika raser som ändå tillhör samma släkte --- alla hundar har samma DNA som vargarna, till och med den lilla chihuahuan. Men medan vissa hundar är mindre än katter så är andra lika stora som hästar! I alla fall lika stora som små hästar!

På baksidan av bokomslaget finns ett foto på verklighetens kompispar --- grand danois hunden Bazzen och shetlandsponnyn Svante Roy.

De är så fina tillsammans!

Dessutom är boken full av härliga, fartfyllda, serietidningsliknande illustrationer med ponnyer, hästar, katter och hundar!

Härlig bok för djurälskare!

Det här är en underbar bok för djurälskare! Boken är välskriven och rolig och filosofisk, Svante Roy har en så bra, distinkt berättarröst och texten är uppställd med stor stil och korta rader och det är lätt att locka in läsaren i äventyret.

En utmärkt börja-läsa-bok och en briljant läsa-högt-bok!

Det här är så kul som godnattsaga, och det är roligt att göra rösterna till Svante Roy, Stella och Bazzen, som alla har olika distinkta uttryck när de talar. Så här ska en riktigt bra, humoristisk och spännande djurbok vara!

Enda felet är att man skrattar så mycket att sedan går det inte att somna!

Svante Roy kommer tillbaka! Var så säkra på det!

Busig ponny med verklig förebild

Någonstans i Sverige finns Svante Roy på riktigt, en 37-årig shettlandsponny som gillar mat och att lata sig (ja, vad trodde ni? han är ju ponny!) och de fina fotona på "den riktige Svante Roy" är tagna av Pia Hagmars man Bertil som är fotograf. Kan inte förlaget göra en almanacka med Svante Roy bilder, så att man får en ny rolig bild att mysa med varje månad? Stella och Bazzen får gärna vara med på ett hörn!

Svante Roy rekommenderas varmt för alla som tycker om djur och alla som vill ha ett riktigt gott och varmt skratt!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen