Litteratur: Camilla Lagerqvist - Försvunnen - Tidningen Kulturen
Camilla Lagerqvist

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tre vänner på farliga äventyr under året 1934

Camilla Lagerqvist
Försvunnen
Serie: Blodsvänner (del 1)
B. Wahlströms


Försvunnen marknadsförs som starten på en ny serie kallad Blodsvänner. Det handlar om tre vänner som ger sig ut på halsbrytande äventyr för att rädda folk som förföljs, på samma sätt som i den tidigare succéserien Svarta Rosorna (mycket bra serie om Sverige under andra världskriget!) där tre ungar räddar hotade judiska flyktingar och motståndsmän i Norge.
Camilla Lagerqvist
Försvunnen
ISBN: 9789132175718
Förlag: B. WahlströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist

Året är 1934, den busiga feel-good filmen Anderssonskans Kalle går på bio, all mat är nyttig, hemodlad och hemlagad och glada barn leker frivilligt friska lekar utomhus.

Men den här boken är långt ifrån någon feel-good Bullerby idyll, vänta bara ... Mörkret kommer! Och snabbare, obehagligare och mer effektivt än i Den vita döden och i serien Svarta Rosorna!

Camilla Lagerqvist kan som få andra författare fånga en historia - och själva historiens vingslag - och göra den modern och aktuell. Läsaren lotsas snabbt in i Lagerqvists värld och även när det inte händer så mycket på ytan är det som att varenda rad man läser är på liv och död.

Blodsvänner - en ny, hemlig klubb

Försvunnen marknadsförs som starten på en ny serie kallad Blodsvänner. Det handlar om tre vänner som ger sig ut på halsbrytande äventyr för att rädda folk som förföljs, på samma sätt som i den tidigare succéserien Svarta Rosorna  (mycket bra serie om Sverige under andra världskriget!) där tre ungar räddar hotade judiska flyktingar och motståndsmän i Norge.

Gänget i Blodsvänner består av två killar och en tjej och första uppdraget är att rädda tjejens morfar. Det är ruggigt spännande, ungarna begår inbrott tre gånger - ska de åka fast? - ska de lyckas? - och slutligen dras man in i en halsbrytande "prison-break-scene" där stackars morfar ska räddas. Det går inte att sluta läsa förrän man är på sista sidan! (Och då vill man veta vad som kommer att hända sedan ... !)

Försvunnen har egentligen allt som man förknippar med Camilla Lagerqvist - historiens vingslag, hisnande spänning och en mångfacetterad vänskapsskildring (hjältinnan är ofta ganska otrevlig, men hon vet om att hon är snygg, så killarna i gänget gör vad som helst för henne i alla fall - förstås!).

Men Försvunnen är en mycket, mycket mer obehaglig bok än de tidigare böckerna av Lagerqvist. Till och med ännu mer obehaglig än skildringarna av nazismen i Svarta Rosorna och skildringarna av dödliga sjukdomar i Den vita döden och Spetälskesjukhuset.

För det visar sig att det är myndigheter som har frihetsberövat stackars morfar och spärrat in honom på sinnessjukhus. Bara för att han höll på med namninsamlingar och arbetade för folks rättigheter.

Sånt här brukar i ungdomsromaner hända i fantasyvärldar och dystopier och länder långt, långt borta, inte i gamla goda Sverige, där den demokratiska författningen och grundlagen ska se till att alla får hålla på med namninsamlingar och demonstationer och sånt ... Eller hur?

Med stenkoll på historiens vingslag

Hur mycket av historien är sann? Camilla Lagerqvist brukar alltid gräva i Sveriges verkliga historia innan hon kör igång och skriver sina fiktiva äventyr.

Fast i den här boken saknar man kapitlet om den verkliga inspirationen, sådana kapitel som man fick med på slutet i böckerna i serien Svarta Rosorna och i de fristående böckerna Den vita döden och Spetälskesjukhuset. Det kanske blir mer om forskningen och verkligheten bakom de fiktiva kulisserna i de andra böckerna i den nya serien?!

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen