Litteratur: Johanna Rehn - Bäver-Lia - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Renoveringsfeber och mysfika med bävrar

Johanna Rehn
Bäver-Lia
Opal


Både text och bild är av den talangfulla Johanna Rehn och hon fångar den svenska sensommaren på ett så fint sätt - boken är full av björkstammar och stubbar, skator och citronfjärilar, hundkäx och maskrosor, trollsländor och kaniner ... allt sånt som hör en svensk sommar till. Färgerna går ofta i varma ljusgula och ljusgröna nyanser, sensommarens signum --- till och med Lias tofsar påminner om gula, glada höstblommor!
Johanna Rehn
Bäver-Lia
ISBN: 9789172999145
Förlag: OpalVarje köp via denna
länk stödjer TK.


En solig dag i slutet av sommaren kvittrar fåglarna och bäcken porlar fram ... men bäckens framfärd bryts plötsligt av en stor trähög. Vad kan det vara för något? Det visar sig att det inte alls är en trähög utan ett helt hem där en bäverfamilj bor. Men hemmet börjar bli slitet och det behöver renoveras innan vintern - hur ska den stackars bäverfamiljen hinna med allt?

En bit därifrån leker, skuttar och sjunger en liten människoflicka, Lia, medan hennes föräldrar har drabbats av renoveringsiver - det är ju NU allt måste hinnas med innan sommaren är slut!

Så många projekt, så lite tid!

På bilden syns plankor som ska användas, ett hål i marken där rör ska läggas och fixas med, och på taket behöver det visst bytas ut några takpannor, stegen är framtagen ...

Föräldrarna är inte alls på hopp- skutt- och sjung-humör. Faktiskt så blir de irriterade på Lia. De säger att de inte kan koncentrera sig och Lia blir först ledsen och sedan arg. Mest arg ... Lia bestämmer sig frö att lära sina föräldrar en läxa och hon rymmer!

Hos bävrarna hittar Lia en ny familj och hon hjälper dem att renovera sitt hus för att de ska bli klara till vintern. Men hur mycket kul Lia än har med bävrarna, hon blir ju som en i familjen, så saknar hon ändå sin människofamilj ... och hon beslutar sig får att gå hem till föräldrarna igen och de blir jätteglada när Lia kommer. Hela eftermiddagen och kvällen gör mamma, pappa och Lia en massa mysiga saker ihop (och mamma och pappa bankar inte på de besvärliga rören en enda gång!).

En extra familj är bra att ha!

Men Lia har inte glömt sin nya bäverfamilj, redan nästa dag är hon tillbaka med yxan i högsta hugg, för att hjälpa till att bättra på deras bo ännu mer ... och Lia tänker lyckligt för sig själv att hon har världens två bästa familjer.

I bakgrunden syns Lias människofamilj - de lägger takpannor!

Bäver-Lia är en mycket rolig, träffande och charmig beskrivning av ett litet barns känslor. Hur snabbt det går från att vara alldeles för glad och högljudd, till att bli lessen och arg, och glad igen, och lessen, och glad ... Och hur viktigt det är att känna sig behövd. Mamma och pappa som hamnat i renoveringsträsket behöver inte Lia, hon är bara ett störande moment när de ska bli klara i tid. men bäverfamiljen de uppskattar Lia och de ser att hon också kan bygga!

Den svenska sensommarens färger fångas

På riktigt eller på låtsas?

Det kan vara kul att ha ett eget litet byggprojekt på gång när föräldrarna är upptagna med sitt  - ingen vill ju bli lämnad utanför!

Både text och bild är av den talangfulla Johanna Rehn och hon fångar den svenska sensommaren på ett så fint sätt - boken är full av björkstammar och stubbar, skator och citronfjärilar, hundkäx och maskrosor, trollsländor och kaniner ... allt sånt som hör en svensk sommar till. Färgerna går ofta i varma ljusgula och ljusgröna nyanser, sensommarens signum --- till och med Lias tofsar påminner om gula, glada höstblommor!

Mysfika med snälla bävrar!

Det är så att man känner dofterna och hör bäcken porla i den här boken - så här mysigt att fika med bävrar har det inte varit sedan den modiga bäverfamiljen bjöd in de fyra barnen i The Lion, the Witch and the Wardrobe!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen