Litteratur: Jennie Persson - I mitt hjärta finns du kvar - Tidningen Kulturen
Jennie Persson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Underskatta inte Sadness och hennes styrka!

Jennie Persson
I mitt hjärta finns du kvar
Illustrationer: Elin Lindell
Natur & Kultur


I mitt hjärta finns du kvar är en bok som är full av känslor och visar på hur mångfacetterad och viktig sorgekänslan är.
Jennie Persson
I mitt hjärta finns du kvar
ISBN: 9789127150195
Illustrationer: Elin Lindell
Förlag: Natur & KulturVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jennie Persson

Jennie Persson

Jennie Persson har gjort en finstämd och välkomponerad bok, som är full av vackra, känslosamma akvareller av Elin Lindell. Det här är inte deras första bok tillsammans - men det är den bästa, den vackraste och den viktigaste. Boken undviker hela tiden frestelsen att vara inställsam eller att förenkla och många olika röster får komma till tals, som i ett reportage.

Lilla Leia brukar besöka sin lillebror på kyrkogården. Omar tvingades fly från sitt hemland. Han såg inte sin mamma på tre år. Amir har levt med en sjuk pappa hela sitt liv. Sorg och sorgearbete kan se ut på många olika sätt. Sorgsna känslor kan finnas på många olika sätt. Sorg kan ha många många olika orsaker.

En av barnen som intervjuas i boken, Rosa, säger något mycket klokt, efter att ha gått igenom ett jobbigt sorgearbete. Att om man bara var glad jämt så skulle man ju inte känna av när man var glad på riktigt. Glädjen skulle liksom inte finnas på ett starkt sätt, så sorg behövs.

Idag i Sverige är det många som försöker "curla" barnen hela tiden - de ska ha roligt jämt, de ska ha aktiviteter och kul saker inbokade jämt, om en nära anhörig eller familjemedlem dör är det ju självklart att barnen och tonåringarna ska slippa ifrån allt det jobbiga och inte ska de gå på begravningarna heller, de ska gå på roliga aktiviteter med kompisar och spela dataspel och gå på bio istället. (Där det bara är underhållande om någon råkar dö?)

Det där moderna svenska sättet att "curla" och "kudda in" barnen och kväva dem med underhållning och aktiviteter och nästan tvinga dem att ha roligt jämt är inte nyttigt. 

Det står i sådan markant kontrast till ens egen uppväxt när man visste att ingenting var säkert och att folk kunde dö när som helst (och ja, man gick på begravningar från 2 års ålder, då man var tillräckligt stor för att klara av det!)

Det står också i markant kontrast till andra kulturer och deras inställning till döden.

Den här boken innehåller inte bara det svenska utan även andra kulturer och det är positivt - alla kör inte "kudd-kulturen" som är så populär i Sverige.

Författaren Jennie Persson som har skrivit den här boken är tidigare känd som reporter i Kamratposten. Hon har gjort ett bra jobb med att få till en personlig bok med många olika infallsvinklar. 

I mitt hjärta finns du kvar är en bok som är full av känslor och visar på hur mångfacetterad och viktig sorgekänslan är.

Det påminner mig faktiskt om Sadness i DisneyPixar filmen Inside Out, ni vet, den där blå tjejen, som ingen egentligen visste vad hon gjorde där i hjärnkontoret. Joy, Anger, Fear och Disgust visste alla att de var nyttiga - men till sist inser de att även Sadness är nyttig, för det är hon som har känslan som ger en djupare kontakt med andra människor.

Man ska inte underskatta Sadness och hennes styrka.

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts