Litteratur: Torsten Weimarck - Funna drömmerier om ”finna lackerade damer med skärp och allt det är vackert att se” - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Konceptuell poesi

Torsten Weimarck
Funna drömmerier om ”finna lackerade damer med skärp och allt det är vackert att se”
OEI
Det här är ytterst smal litteratur, men samtidigt blir hela presentationen av dessa naivt skrivna lappar både visuell konst och poesi i ett. Verkningsfullt, trots det ytterst snäva konceptuella formatet.

 

Torsten Weimarcks nya bok Funna drömmerier om ”finna lackerade damer med skärp och allt det är vackert att se”är en charmig och gripande om än på många sätt, och det förmodligen medvetet, svårfångad bok. De yttre omständigheterna, som boken påstått bygger på, är förvisso dock mycket enkla att följa.

Hela boken är uppbyggd kring ett stort antal efterlämnade lappar. Lapparna, felstavade och skrivna på bredaste skånska, ska ha skrivits och efterlämnats av en viss Albert, enklare hantverkare till yrket, som levde någon gång under mitten av 1900-talet på den skånska landsbygden.

Varje boksida, om man bortser från Weimarcks inledande och finstämt analytiska förord, består dels av bilder på originallapparna, och dels av tillhörande transkriberingar av lapparnas texter. Lapparna är ofta skrivna i en slags naiv dagboksform, och de har inte sällan en slags naivistiskt vacker estetik över sig rent visuellt. När man läser och begrundar det ytterst fragmentariska material som är dessa lappar träder Alberts person allt mer och mer fram, samtidigt som denna person också hela tiden förblir ogripbar. Det hela blir både personligt naket och skugglikt på samma gång.

Albert tycks ha varit kufisk i kvadrat. Han verkar bland annat ha varit besatt kring visa ting, inte minst stärkkragar som man får säga att han verkar ha haft ett närmast fetischistisk förhållande till. Trots det personligt utlämnande i boken kommer man som sagt aldrig dock riktigt fram till Alberts person, och den lilla bakgrundsinformation man får ta del av får en också att undra om han ens existerat.

Det här är ytterst smal litteratur, men samtidigt blir hela presentationen av dessa naivt skrivna lappar både visuell konst och poesi i ett. Verkningsfullt, trots det ytterst snäva konceptuella formatet.  

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen