Litteratur:Magnus Neuendorf - Svampboken - Våra svenska svampar - Tidningen Kulturen
svampar behöver fuktighet. Foto Gilda Melodia

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Utan svampar inget vin, inget penicillin - och ingen kantarellmacka

Magnus Neuendorf
Svampboken - Våra svenska svampar
Illustrationer: Siv Zetterqvist, Karl-Erik Ingeby
Fortuna Förlag


Rekommenderas varmt - för att njuta i fulla drag av svampskogen!
Magnus Neuendorf
Svampboken - Våra svenska svampar
ISBN: 9789187841132
Illustrationer: Siv Zetterqvist, Karl-Erik Ingeby
Förlag: Fortuna FörlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


svampar behöver fuktighet. Foto Gilda Melodia

svampar behöver fuktighet. Foto Gilda Melodia

Höst innebär höstmys och härliga naturexkursioner och svampplockning. Vad kan då vara bättre att ha med sig än en liten behändig och tålig bok med svamptips och bra, pedagogiska illustrationer? Botaniskt korrekta texter beskriver svamparna, matvärdet, kulturhistoria omkring svampen, utbredning och växtplats - alltså var man kan hitta dem. (Befinner du dig på helt fel plats kan du sluta leta efter en viss svampsort - eller börja leta efter något helt annat istället).

Att plocka svamp var tidigare något som endast ett fåtal ägnade sig år. Och då var det nästan uteslutande kantareller, karljohan och kanske lite blodriskor och taggsvamp som man vågade att prova på. Eventuellt murklor under våren. Men de ska  som bekant torkas ordentligt för att inte vara giftiga.

Goda svampar är mer än kantareller

Fortfarande finns det en del svampplockare som är rena kantarellplockare och inte vågar sig vidare - men i allmänhet har svampintresset ökat och förändrats i Sverige, kanske också parallellt med nya mattrender och ny inspiration.

Närodlat och härodlat har blivit nya begrepp och vad är väl närmare än svamp? Den behöver inte flyga över hela världen för att komma till våra matbord!

Svampintresset odlas också genom att det ordnas utställningar, svampbestämningsdagar, studiecirklar och kurser. Man lär sig nya arter och provar annorlunda sätt att ta tillvara och anrätta svamparna på.

En hobby för alla åldrar

Svampplockning är också en "hobby för alla" - du behöver inte investera i någon dyr utrustning och att gå på upptäcktsfärd i skogen är spännande för människor i alla åldrar. Olika generationer kan samsas kring svampintresset och samtidigt kan man passa på att spana efter fåglar, spännande småkryp, intressanta blommor, fina stenar eller vad folk nu kan vara intresserade av.

Det finns massor av nyttiga svampar som vi nästan aldrig tänker på - jästsvampar används vid bakning, ölbryggning och vintillverkning. Grönmögelsvampar används vid osttillverkning. Penicillinet får man från en mögelsvamp nära besläktad med den som man använder för tillverkning av camembert ostar.


100 000 svamparter i hela världen

Det finns omkring 100 000 olika svamparter i världen, av dem har ungefär 10 000 påträffats i Sverige. De flesta när mycket små, som till exempel jäst-, mögel och mjöldaggssvampar.

Av det vi i dagligt tal kallar svampar, de vi ser i svampskogen, finns det 3000 i Sverige och ungefär 100 av dem är goda matsvampar. (Det finns fler som är ätliga eller inte giftiga, men om man ändå ska ge sig ut på svampjakt, kan man lika bra sikta in sig på de som är godast!)

Det finns ett 70-tal giftiga svampar i Sverige - och det är aldrig roligt att bli förgiftad, det är mycket roligare att bära med sig en bra bok som den här!  Boken varnar inte bara för de svampar som är giftiga utan även för de svampar som liknar goda svampar, men som bara är tråkiga, smaklösa eller helt enkelt o-goda. Det finns med massor av bra, matnyttig information! Som är lätt att bära med sig!

Rekommenderas varmt - för att njuta i fulla drag av svampskogen!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen