Litteratur: Torkel & Elisabeth Hagström - Insektsboken - Våra svenska insekter i färg - Tidningen Kulturen
Amiralfjäril och kärleksört. Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En kärnfull guidebok till småkrypens förunderliga värld

Torkel & Elisabeth Hagström
Insektsboken - Våra svenska insekter i färg
Illustrationer: Siv Zetterqvist
Fortuna förlag


Insektsboken - våra svenska insekter i färg - är en väldigt bra introduktionsbok till de vanligaste insekterna. Det är också en utmärkt barnbok där barnen själva kan bläddra och titta på bilder och jämföra med verkligheten. Ska man börja med en hobby (till exempel spana efter insekter i trädgården) är det bra med inte för många namn - man behöver ju inte en jättevolym med all världens insekter.
Torkel & Elisabeth Hagström
Insektsboken - Våra svenska insekter i färg
ISBN: 9789186404376
Illustrationer: Siv Zetterqvist
Förlag: Fortuna förlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


 Amiralfjäril och kärleksört. Foto Belinda Graham

Amiralfjäril och kärleksört. Foto Belinda Graham

Barnens favoritbok på sommaren - En sann bok om småkrypens värld!

När insekterna tar över världen får vi hoppas att de tacksamt kommer ihåg att de fick följa med på alla våra picknickar!

Insekterna är i majoritet. Och många småkryp har så underliga förmågor och knepiga liv att de får de mest utflippade superhjältarna och påhittade varelserna i Star Trek att verka alldagliga!

Gräshoppor äter, syrsor spelar

Den här lilla boken handlar om den djurgrupp som i dag är helt dominerande på land och i sötvatten - nämligen insekterna.

Insekter finns nästan överallt, även i vår närmiljö. En del insekter är omtyckta och nyttiga pollinerare, andra är fruktade skadedjur. Redan i Gamla Testamentet i Bibeln dokumenterades det hur mycket skada som gräshoppor kunde göra - och en massvandring av gräshoppor som äter upp rubb och stubb gör livet svårt även för nybyggarna i klassikern The Little House on the Prairie. I en annan barnboksklassiker, What Katy Did, sägs det hur mysigt det är att höra på när syrsorna spelar. Syrsorna, som låter "Katy did", finns till och med på bokens omslag.

Trollsländor spinner guld, nyckelpigor ger tur

En svensk sommar omfattar oftast kliande myggbett. För många myror på picknicken kan förstöra partystämningen. Men det finns också högt älskade insekter. Utan bin och humlor när fruktträden blommar - ingen frukt när det är höst! (Därför är det viktigt att träden inte hinner blomma klart innan pollinerarna behagar vakna!) Nyckelpigor kopplas ihop med god tur, det heliga 7-talet, jungfru Maria och naturlig biologisk bekämpning av de där irriterande bladlössen på rosorna.

Trollsländor har ett förtrollande namn och det är inte konstigt att man förr i gammal folktro berättade att trollen använde dessa sländor för att spinna guld. Det är därför de skimrar så. Humlor är en annan folkkär favorit, det finns ett fyrtiotal olika humlor i Sverige idag. Och fjärilar är överjordiskt vackra och ett säljargument för dyra perenner till trädgården. "Fjärilsfavorit" står det på många arter. Men allt du egentligen behöver för att fjärilarna ska vara nöjda och glada är ett rejält bestånd av nässlor. Ett "ogräs" som du får gratis.

Nässlor älskas av fjärilar

Insektsboken - våra svenska insekter i färg - är en väldigt bra introduktionsbok till de vanligaste insekterna. Det är också en utmärkt barnbok där barnen själva kan bläddra och titta på bilder och jämföra med verkligheten. Ska man börja med en hobby (till exempel spana efter insekter i trädgården) är det bra med inte för många namn - man behöver ju inte en jättevolym med all världens insekter.

Här kan man också få reda på när man har störst chans att hitta en viss insekt (ledtråd: det finns inte så många på vintern) - som att fjärilen påfågelöga är känd som en vårfjäril, men egentligen finns det flest på sensommaren. Och de älskar nässlor. Där lägger de sina larver. Nässelfjäril älskar också nässlor (det hörs på namnet!) och övervintrar ibland inne i byggnader. Vinbärsfuksen hade man kunnat gissa gillar vinbär, men den föredrar faktiskt humle och fruktträd. Amiralfjärilen är en omtyckt och vacker sommargäst - den flyttar varje år från Medelhavsområdet till norra Europa och på hösten flyger nästa generation fjärilar söderut igen.

Gammal folktro om olycksbådande svärmare

Europas största fjäril är egentligen en invandrande nordafrikansk fjäril. Ibland påträffas den i södra Sverige och larverna trivs på potatis. En vuxen dödskallesvärmare har en vingbredd på upp till 13 centimeter. Förr i tiden trodde man den bringade olycka, på grund av den olycksbådande teckningen (som egentligen är till för att fjärilen inte ska bli uppäten av rovdjur).

Det finns däremot mycket farligare insekter som gör större skada!

Insektsboken - Våra svenska insekter i färg - är rolig, informativ och smått ryslig läsning om alla de smådjur som vi ofta inte lägger så mycket märke till.

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen