Litteratur: Marianne Lindberg De Geer - På drift - Tidningen Kulturen
Marianne Lindberg De Geer

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En roadtrip med svar på livets frågor

Marianne Lindberg De Geer
På drift
Brombergs
Marianne Lindberg De Geer är flitig och frisk som både debattör och krönikör, nu kan hon vid mogen ålder kalla sig författare , hon skriver rakt, med både nerv och puls, jag väntar redan på nästa del i hennes livsresa.

Marianne Lindberg De Geer

Marianne Lindberg De Geer

För en vecka sen gick jag förbi Växjö konsthall, som var stängd på grund av omhängning, men kvar utanför fanns Marianne Lindberg De Geers två kvinnor, en trådsmal och en rundhyllt, de står mitt emot och nära varandra, och i naturlig storlek, de har stått där sedan 2005 och väckt uppmärksamhet. Titeln är Jag tänker på mig själv.

Nu är det säkert så när Marianne Lindberg De Geer skriver sin första roman, som inte är en memoarbok; det är uppenbart att berättelsen innehåller angöringsmärken och rösen med livsmening, som inte bara handlar om berättarjaget i boken, Mona utan även om författaren själv, Marianne. Mycket är gemensamt, inte minst geografin om Köping och Jönköping, föräldrarna och bakgrunden inom mentalvården och konsten. Nu lämnar vi det spåret och återgår till den stora frågan, varför allt blev som det blev.

Det börjar med en flicka, Mona, i de tidiga tonåren, som kommer just, på drift, som Jack Keroauc i sin beatnikklassiker On the road, som kom på svenska 1959, jag tänker på honom, men även intensivt på Birgitta Stenbergs tidiga böcker. Uppväxten är kantad av svek, självmord och psykisk sjukdom. Det är en naken, intensiv och ångestfull berättelse från ett Sverige på 50-och 60-talet.

Bilden är entydig, det är svaga och nyckfulla föräldraroller, en bror, som mest är till besvär, laddade och rastlösa tonår, med plågor och närmast sexuella övergrep. Några handlingar och beteenden sker av tillfälligheter, andra av icke-tillfälligheter. Mona blir utlämnad till sitt eget, till att fatta svåra beslut, som är ibland för svåra för hennes mognad och ålder. Hon är inte rädd för stormens öga, hon klarar sig både i Hamburg, London och på Lofoten, i stort sett på egen hand. Men det sker ibland till ett högt pris, det finns ändå en inbyggd inre kompass, som vägleder och hjälper henne. Hon är stark, beslutsam och energisk. Många gånger känner Mona tvivel, hon lever i ett landskap av ovisshet, hon tror att hon färdas i rätt riktning, men ibland förefaller det tveksamt.

Hon har vänner, hon finner styrka i musiken och hon börjar tidigt att närma sig konsten, som hon blir gripen av tidigt vid ett besök på Dokumenta i Kassel. Under en avsevärd tid arbetar Marianne Lindberg De Geer liksom Mona inom mentalvården, vi får inblick i de hårdföra metoderna inom psykiatrin och personalens tveksamma förhållningssätt till de intagna; de är vårdens baksidor, som man som läsare minns bäst och ålderdomligheterna i terapierna.

Mona möter män på sina färder genom livet, de har olika namn som Stefan, Ragnar och Teddy, men de har samma patriarkala hållning till livet, och samma syn på kvinnan, som ett objekt, att utnyttja och sedan sortera bort, samma sak sker om och om igen, Mona skyr inte elden.

Marianne Lindberg De Geer är flitig och frisk som både debattör och krönikör, nu kan hon vid mogen ålder kalla sig författare , hon skriver rakt, med både nerv och puls, jag väntar redan på nästa del i hennes livsresa.

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen