Litteratur: Marguerite Duras - Moderato Cantabile - Tidningen Kulturen
Marguerite Duras

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Erotik och död

Marguerite Duras
Moderato Cantabile
Översättning: Marianne Lindström
Modernista


Marguerite Duras skriver förtätat och ordkargt, berättelsen omfattat knappt åttio sidor, hon är knivskarp när hon målar människors inre bilder, särskilt när hon gestaltar Annes liv som borgarhustru, både uttråkad och sysslolös och i behov att hitta något annat och spännande i sitt liv. Anne och sonen lever nära varandra, de visar stor respekt för varandra och det finns verkligt känslosamma scener mellan dem.
Marguerite Duras
Moderato Cantabile
ISBN: 9879174997484
Översättning: Marianne Lindström
Förlag: ModernistaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Marguerite Duras

Marguerite Duras

Marguerite Duras är en av efterkrigstidens mest betydande franska författare, hon har skrivit över femtio romaner och pjäser; Moderato Cantabile kom 1958 och sålde i över en halv miljon exemplar.

Anne Desbaresdes finns av en tillfällighet nära ett café, där en kvinna mördas av sin älskare och dör i hans armar, det finns en hel skara människor runt händelsen, som kommer att dominera livet för flera människor framöver. Anne är där med sin son, som tar pianolektioner i samma hus, som caféet. Sonens framsteg är måttliga, både motivation och intresse är alltför svaga, det är inte utan att han har talang, men den kvinnliga pianoläraren arbetar mest med negativ kritik och visar en allmän snipighet. Det går lätt att känna igen denna stereotyp. Sonen retar pedagogen och Anne Desbaresdes fortsätter att gå dit av två skäl, dels för att det är ståndsmässigt riktigt att ta pianolektioner, dels för att hon ska ha anledning att besöka caféet igen. Och tänka på och tala om det förfärliga som hände där, det är varken måttligt eller sångbart, ord som döljer sig bakom romanens titel Moderato Cantabile.

Marguerite Duras skriver förtätat och ordkargt, berättelsen omfattat knappt åttio sidor, hon är knivskarp när hon målar människors inre bilder, särskilt när hon gestaltar Annes liv som borgarhustru, både uttråkad och sysslolös och i behov att hitta något annat och spännande i sitt liv. Anne och sonen lever nära varandra, de visar stor respekt för varandra och det finns verkligt känslosamma scener mellan dem.

På caféet träffar hon ett annat vittne till mordet, en av hennes mans anställda, Chauvin, de pratar om mordet, om den våldsamma passionen och det näraliggande våldet. Dessutom visar det sig att Chauvin vet en hel del om Annes liv, han har tagit reda på det, utan att visa sig för henne. Det dricker vin i omåttliga mängder, låter spekulationerna om mordet flöda, iakttar de övriga på caféet och kommer för varje samtal närmare varandra, Anne avslöjar framför allt delar av sitt liv, allt medan pojken leker utanför.

Det är en utsökt gestaltning av tillstånd, son styrs av både begär och makt

Kristoffer Leandoer har skrivet ett nytt, skarpt förord. På omslaget finns det en sensuell bild av Jeanne Moreau i Peter Brooks film Moderato Cantabile från 1960, en roll som hon vann pris som bästa skådespelerska på filmfestivalen i Cannes.

 

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts