Litteratur: Jonas Brun - röda bok - Tidningen Kulturen
Jonas Brun

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ett fantasieggande tillstånd

Jonas Brun
röda bok
Pequod Press


Genom dikternas ytterst korta rader och meningar, vilka ofta bara består av ett ord, lämnas man som läsare inte sällan i ett fantasieggande tillstånd att försöka läsa och uttyda allt det som inte sägs, det vill säga det som bara låter sig anas bakom varje lyriskt strategiskt satt punkt.
Jonas Brun
röda bok
ISBN: 9789186617431
Förlag: Pequod PressVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jonas Brun

Jonas Brun

I sin nya diktsamling röda bok.bjuder oss Jonas Brun på dikter som är ytterst ordknappa och hårt komprimerade. Trots den påtagliga ordknappheten och det ordmässigt ytterst komprimerade formatet är det dock inte frågan om någon egentlig minimalism.

Fram träder i röda bok. nämligen ofta dikter som effektfullt och existentiellt broderar ut sig långt utanför sin egen ordfattighet. Så här vackert kan en av diktsamlingens första och mycket fragmentartade dikter låta:

 

blodvandring.

minns. munnens.

särskilt slukande.

grymhet.

 

Brun har i röda bok. velat närma sig de stora livsfrågorna, det märks, och även om dikterna upplevs något ojämna så är det gott om fina lyriska stunder. Just röd som färgmässig metafor står här för mycket av just de stora livsfrågorna. Kärlek, liv, närhet, ja, allt det där som så att säga hettar till genom att tillvaron ställs på sin spets är den uppenbara och samlade tematiken för Bruns diktsamling.

Genom dikternas ytterst korta rader och meningar, vilka ofta bara består av ett ord, lämnas man som läsare inte sällan i ett fantasieggande tillstånd att försöka läsa och uttyda allt det som inte sägs, det vill säga det som bara låter sig anas bakom varje lyriskt strategiskt satt punkt. 

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen