Litteratur: Peter Gissy - Det spökar! En hårresande guide - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Allt du behöver veta för att bli en ghostbuster

Peter Gissy
Det spökar! En hårresande guide
Illustrationer: Dick Qwarfort
Berghs förlag


Enda kritiken mot boken är att den givetvis inte kan få in alla övernaturliga varelser i Sverige och att guiden är centrerad till vissa områden --- det blir väldigt mycket Skåne, Göteborg och Stockholm. Ungefär som om där det finns flest människor finns det mest historia, flest döda och flest spöken.
Peter Gissy
Det spökar! En hårresande guide
ISBN: 9789150222142
Illustrationer: Dick Qwarfort
Förlag: Berghs förlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


En av mina favoritserier, Lockwood & Co av Jonathan Stroud, handlar om tre unga spökjägare, tonåriga Ghostbusters, som jagar spöken överallt i England. För där normanderna stred mot saxarna, eller där vikingarna härjade, eller där en hel hög munkar blev oskyldigt avrättade ... där spökar det! Liksom på gamla slott och herrgårdar, på gamla pubar och på sedan länge övergivna galgbackar. Lockwood & Co har fullt upp! Man kan tänka sig hur kul de skulle ha med denna svenska spök-guide ...! För även i svensk historia finns det slagfält där oroliga själar irrar runt, och varje slott med självaktning MÅSTE ju ha minst ett slottsspöke! Gärna både en vit dam och en grå munk.

Lär dig jaga spöken i hela Sverige!

Det här är en faktabok - tro inte annat! - som man kan använda som guidebok i verkligheten och resa runt i Sverige, från Ystad i söder till Kiruna i norr. För överallt spökar det. Här finns massor av slott och herresäten och dessutom hotell, ruiner, prästgårdar, kyrkogårdar och en kanal. (Kanalspöken är ovanliga. Det var kanske ett sådant som förhäxade Göta Kanal filmerna?)

Det här är en bra blandning av historia, etnologi, gammal folktro, gamla legender ... Det är lätt att locka bort barnen från mobilerna och pokémonjakten med så här spännande böcker!

Det finns till och med tips hur man kan bli en riktig spökjägare!

Om du undrat varför "spöke" är ett så konstigt ord så kommer det från tyskans "Spuk" som betyder något oförklarligt. (Vilket omfattar många övernaturliga väsen).

Familjen Trolle härstammar från en äkta "ghostbuster"

Men i boken får man också många förklaringar, om man undrar varför Trollenäs slott som ägs av familjen Trolle heter som det heter så är det för att en av deras förfäder halshögg ett troll. Om man har en äkta "ghostbuster" i släktträdet är det väl klart att man vill skylta med det på vapenskölden och i släktnamnet?!

Enda kritiken mot boken är att den givetvis inte kan få in alla övernaturliga varelser i Sverige och att guiden är centrerad till vissa områden --- det blir väldigt mycket Skåne, Göteborg och Stockholm. Ungefär som om där det finns flest människor finns det mest historia, flest döda och flest spöken.

Men ett av Sveriges mest hemsökta ställen ligger faktiskt utanför Lillhärdal i Härjedalen, Sveriges mest glesbefolkade landskap, där häxprocesserna på 1600-talet i Sverige har lämnat sina spår. Skogarna är fortfarande hemsökta.

Över 300 år försenad ursäkt

För lite över tio år sedan skickade Svenska kyrkan ut en högt uppsatt representant inom stiftet för att be om ursäkt på plats och helga marken så att det skulle bli slut på spökerierna (något som även fångades i dokumentärserien Häxornas tid) - men det hjälpte knappast. Det var liksom "too little, too late". Oförklarligt? Om du fick vänta i över 300 år på en ursäkt, skulle du inte också vara lite förbannad?

Så tänk på att det här inte är en fullständigt guidebok - det finns gott om fler våldsamma händelser i den svenska historien, som lämnat sina avtryck i bland annat i oförklarliga uppenbarelser. Det som tyskarna skulle kalla Spuk.

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts