Litteratur: Björn Häger - Uppdrag Bildt - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En detaljrik genomgång av Carl Bildts liv och verk

Redan under skolkonflikten 1966 kunde Carl Bildt som sjuttonåring ses i TV och höras i radio. Hans självsäkerhet och förmåga att uttrycka sig klart och övertygande var iögonfallande. På frågor som innehöll antydningar om att andra än hans egna tankar var värda att ta hänsyn till gav han inte så stort värde, eller viftades helt enkelt bort genom undanglidande manövrer.


Bildts internationella insatser ges givetvis utrymme. Även för Bildt obekväma ämnen som Lundin Oil-affären och u-båtskränkningar tas upp. Där finns även det uttalande om honom med som USA:s ambassad 2009 skickade till Hillary Clinton: Medium Size Dog with Big Dog Attitude.
Björn Häger
Uppdrag Bildt
ISBN: 9789113052366
Förlag: NorstedtsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Björn Häger påpekar genom många exempel att denna förmåga genom åren levt vidare och utvecklats. Detta har många intervjuare och meningsmotståndare fått känna på. Frågan är om Bildt i det långa loppet själv vunnit på denna taktik eller om han själv skapat bilden av en person som glider undan sanningen när den kan skada honom. I och för sig ett frekvent fenomen även bland många av hans politiska kolleger och motståndare. Förslag hörs i dag från somliga att Bildt vore den bäste nye partiledaren för Moderaterna, frågan är hur mycket det gamla skulle kunna skada honom i den rollen.

Boken är en detaljrik genomgång av Bildts familj, uppväxt, äktenskap, vänner och ovänner och givetvis karriär. Redan som tioåring visade sig hans enorma nyfikenhet på världen utanför hans egen miljö, dagarna inleddes med att han liggande på magen på hallgolvet plöjde igenom morgontidningarna. Ovanligt och säkert på många sätt utvecklande och nyttigt för både tankeliv, språk och framtida uppgifter.

Gösta Bohman blev både vad gäller Bildts karriär och privatliv en viktig person. Bildt ingick som nära medarbetare hos den bitske och lätt koleriske nye partiledaren när denne tog över efter Yngve Holmberg 1970 och dottern Mia blev Bildts andra fru efter ett kort första äktenskap med Kerstin Zetterberg. Relationen med den nuvarande frun Anna Maria Corazza Bildt beskrivs som öppen och jämlik, där en skämtsamt retsam ton ingår som skönt moment.

Bildts internationella insatser ges givetvis utrymme. Även för Bildt obekväma ämnen som Lundin Oil-affären och u-båtskränkningar tas upp. Där finns även det uttalande om honom med som USA:s ambassad 2009 skickade till Hillary Clinton: Medium Size Dog with Big Dog Attitude.

Så här lyder den sista meningen i Björn Hägers bok som är mycket läsvärd men dock i avsaknad av något riktigt helt nytt och hett om en våra mest kända politiker under ett halvt sekel:

Och slutligen, tack Carl Bildt, för att du har berättelsen.

I den berättelsen ingår inte endast huvudpersonens privata och politiska liv utan även mycket annat om vårt lands moderna historia.

 

Kurt Bäckström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen