Litteratur: Katarina Mazetti - Kusinerna Karlsson - Spöken och spioner - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Samhällsaktuell deckare med ett modernt Fem-gäng

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson - Spöken och spioner
Alfabeta


Redan i Spöken och spioner har Mazetti laddat upp med dubbla mysterier och en stor dos samhällsengagemang.
Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson - Spöken och spioner
ISBN: 9789150114331
Förlag: AlfabetaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Har du någon gång undrat hur det gick till när kusinerna Karlsson träffades för första gången? Spöken och spioner finns nu i nytryck! Katarina Mazettis populära böcker är en serie charmfulla och aktuella deckare för unga bokslukare. Kombinationen fyra barn, som alla är släkt, och ett gulligt husdjur, gör att tankarna direkt går till Fem-gänget, The Famous Five av Enid Blyton, och även i serien Kusinerna Karlsson spelar matlagning och frihet en stor roll.

Världens bästa Karlssons!

Det känns konstigt att kusinerna Karlsson inte alltid har känt varandra. Men om man har läst senare delar först, kan man läsa Spöken och spioner som en spännande prequel, där man får följa med och uppleva den allra första gången kusinerna träffas, alla fyra, och man får även svar på varför de alla heter Karlsson i efternamn. Till och med den franska kusinen i gänget …

Kusinträff på Doppingön

Julia och Humlan är systrar. De känner inte alls sina kusiner och väntar sig det värsta av sommarlovet, som ska tillbringas hos moster Frida på Doppingön tillsammans med två kusiner. I alla fall väntar sig Julia det värsta - att hon ensam ska vara äldst och behöva mata och ta hand om ett gäng småglin. Men hon blir positivt överraskad. Julia och kusinen George blir bästa vänner - hon gillar att läsa klassiker i stil med Hemingway och han gillar att måla och teckna, och ingen av dem vill avslöja sina respektive hobbies för andra, mindre förstående personer i omgivningen. Alex visar sig vara äldst i kusinskaran och en fena på att laga fransk gourmetmat.

Fransk mat - en seriös historia

Alex är uppväxt i Frankrike, där man tar mat på allvar (även skolmaten håller hög kvalitet!) och han är barn till två kockar. Han håller på att få slag när han ser vad de andra tre köper för mat att ta med sig till Doppingön - de köper ungefär sådant som svenska barn brukar köpa. Massor av lösgodis, glass och pizzor och annan fryst mat att slänga in i mikron (något som många barn med arbetande föräldrar lever på), sockriga flingor, chokladpålägg och O’boy.

“Det där är inte mat,” suckar Alex, och påpekar att ingen av dem valt någon vettig mat, som fisk och grönsaker. (Om du är på en nationsmixad holiday resort: de franska barnen är de som äter av grönsakerna på buffén. Frivilligt!)

Franska uttryck och franska nyheter

Det är ett genidrag att ha en “utländsk” kusin i bunten - det innebär att många franska uttryck och traditioner förklaras, liksom fransk mat. Det är kul när Humlan tror att “ ma sœur” (min syster) betyder massör! Humlan älskar mat och Alex blir snabbt Humlans stora idol. I boken lagas det bland annat croissants, god fransk potatisgratäng och smaskiga galetter. Att Alex pratar franska och hänger med i franskspråkiga nyheter är också viktigt för intrigen, han är det enda av barnen som har någon hum om vad som händer i Algeriet.

Redan i Spöken och spioner har Mazetti laddat upp med dubbla mysterier och en stor dos samhällsengagemang.


Barnens ö - på riktigt!

Dessutom serverar Mazetti en drömtillvaro för alla barn - föräldrafritt med trygghet plus fransk gourmetmat av en privat kock. Moster Frida på Doppingön är en sådan där föredömlig vuxen som har förtroende att barnen kan klara sig själva - och alltså klarar de sig själva.

Barnen löser också ett par mysterier under sommarlovet. Ett handlar om att någon gömmer sig på ön och tar för sig av deras konserver, det andra om att någon kopierar Fridas konst som  mest består av plåtbitar och snören (och använda konserver?). Har de båda mysterierna med varandra att göra? Nej, det visar sig vara helt olika handlingstrådar.

Leva livet utan dator, TV och studsmatta

Men det stora mysteriet för 9-åriga Humlan är vad man gör när det inte finns dator, TV eller studsmatta. De tre underhållningsmaskinerna för barn!

Inget av detta finns hos Frida - inte heller frys till färdigrätter eller rinnande vatten inomhus - men det visar sig att det finns massor att göra! Läsa, måla, laga mat, utforska ön, spana på fåglar, rida på islandshäst, lära sig ro, simma i havet, spela spel …

Och så lösa mysterier så klart!

Missa inte början!

Det här är en otroligt charmig, rolig och spännande bok! Dessutom lärorik - utan att man märker det. En briljant start på en mycket smart och framgångsrik serie. Missa inte hur det en gång började …!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts