Litteratur:Camilla Sten, Viveca Sten - Sjörök - Tidningen Kulturen
Författarna till Djupgraven och Sjörök - Viveca Sten och Camilla Sten. Foto: Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sagolik spänning som snabbt drar ner dig under ytan

Camilla Sten, Viveca Sten
Sjörök
Bonnier Carlsen


Ensamheten går som en röd tråd genom både Djupgraven och Sjörök - i Djupgraven uppstår en bräcklig vänskap mellan Tuva och Rasmus, i Sjörök verkar den helt ha gått i kras. Tuva är ensam igen, men denna ensamhet är ännu värre än den gamla vanliga ensamheten, nu när hon har fått smak på hur det är att ha en verklig vän. Innan visste hon inte ens vad hon saknade.
Camilla Sten, Viveca Sten
Sjörök
ISBN: 9789163896330
Förlag: Bonnier CarlsenVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Författarna till Djupgraven och Sjörök - Viveca Sten och Camilla Sten. Foto: Belinda Graham

Författarna till Djupgraven och Sjörök - Viveca Sten och Camilla Sten. Foto: Belinda Graham

Sjörök är liksom Djupgraven en historia av gammal sagostam, som har förmågan att förtrolla och trollbinda sina läsare, samtidigt som man rör sig i en högst verklig och realistiskt tecknad skärgårdsmiljö, befolkad av trötta skolbarn, gamla skärgårdsoriginal och vanliga arbetande människor, såväl som hiskeliga havsvidunder och skräckinjagande monster.

En bok att längta efter

Äntligen är den här! Uppföljaren till Djupgraven har dykt upp, Sjörök, den "svåra andra boken" i trilogin! Som jag har väntat och längtat - och inte förgäves! Del två levererar allt vad del ett utlovade och mer därtill! Den här serien har redan seglat upp som den absolut bästa svenska diskbänksfantasy-serien, där författarna har absolut gehör både för "diskbänken" (alltså det vardagliga, med allt från skolplikt till miljöförstöring) och fantasyn, som är baserad på gammalt skärgårdsskrock och svensk folklore. Nu, i Sjörök, har den oemotståndliga hjältinnan Tuva fått en mycket farligare och smartare antagonist än sjöormarna i Djupgraven. Men den verkligt stora striden pågår inuti Tuva, osynlig för det mänskliga ögat.

Bara en historia är värd att berätta

Det finns egentligen bara en historia som är värd att berätta, en historia som allt i världslitteraturen egentligen handlar om: Vem Är Jag? (I alla fall enligt lektionen i engelsk litteratur i slutet av The Amazing Spider-Man!).

Det är därför sagor, myter, legender, superhjältar, fantasy och så vidare aldrig helt förlorar sin lockelse - gåtan lever kvar.

Även om det finns gott om spektakulär action i Sjörök så pågår den stora och viktiga kampen inuti Tuva, den kampen där hon försöker ta reda på Vem Hon Egentligen Är. Det kan vara nog så knepigt för en vanligt tolvåring på väg in i puberteten, men Tuva har fått reda på att hon är adopterad. Hon är inte en vanlig människa, hon är en bortbyting från havsfolket.


En farlig sanning

I sitt sökande efter sin egen identitet utsätter Tuva både sig själv och omgivningen för extrem fara. Tuva vill veta om det finns fler som hon, om det finns eller har funnits andra bortbytingar, vad som hänt med hennes folk havsfolket och vad som hänt med den första Tuva. Om havsfolket har för vana att byta barn med människorna - hur har då andra bortbytingar klarat av att leva bland människor utan att bli utstötta och mobbade?

Ensamheten går som en röd tråd genom både Djupgraven och Sjörök - i Djupgraven uppstår en bräcklig vänskap mellan Tuva och Rasmus, i Sjörök verkar den helt ha gått i kras. Tuva är ensam igen, men denna ensamhet är ännu värre än den gamla vanliga ensamheten, nu när hon har fått smak på hur det är att ha en verklig vän. Innan visste hon inte ens vad hon saknade.

Äventyret drar ner dig under ytan

Någon verkar vilja använda Tuva som ett verktyg för att förgöra människorna - men kan hon verkligen göra så mot sin adoptivfamilj? Är blod tjockare än vatten även när det gäller övernaturliga varelser, som en dotter av havsfolket? Eller ska Tuva istället välja att bli människornas beskyddare, trots att hon egentligen mer eller mindre avskyr alla på sin skola?

Det är stora frågor som Sjörök tar upp, man är med Tuva hela vägen och hennes Vem-Är-Jag-sökande är hjärtat som driver den effektiva mysteriemotorn i detta hänförande äventyr.

Sällan har svensk folklore använts så smart, så effektivt, så förföriskt.

Det här är ett äventyr som man bara dras in i, man vill vara med Tuva i hennes värld, bara sjunka in i den här boken och aldrig komma upp till ytan igen!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts