Litteratur: Hamdi Özyurt - Hos jätten i höga berget - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Gammal folksaga om jättar och flöjtmusik

Hamdi Özyurt
Hos jätten i höga berget
Storge Förlag


Barnen i den här boken får gå hem tomhänta
Hamdi Özyurt
Hos jätten i höga berget
ISBN: 9789188453082 
Förlag: Storge FörlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jättar är tragiska karaktärer i gamla folksagor, det finns många fördomar mot dem och många jättar har fått lida för detta och har blivit isolerade och dömda till ensamhet - som Roald Dahls BFG (Big Friendly Giant), J.K. Rowlings tragikomiske Hagrid och Ulf Starks missförstådde Åskan.

Fördomar mot den som är annorlunda

Åskan handlar i och för sig inte om "en riktig jätte" men temat med fördomarna mot den som är lite annorlunda (och därmed blir isolerad och dömd till ensamhet) är detsamma. När barnen till sist övervinner sina fördomar blir de vänner och jätten behöver inte var ensam längre.

Med spänning öppnar man Hos jätten i höga berget ... och upptäcker att barnen i historien inte alls är någon Ulf, Harry eller Sophie, någon med förmåga att nå fram till jätten i höga berget. Istället luras jätten med en säck, där dess baby stoppas ner, och bankas sönder och samman med en knölpåk. Mot den bakgrunden är det inte konstigt om jättar föredrar att vara ensamma eller om de i sin tur får fördomar mot människor.

Musik kan förtrolla 

Eftersom en av ungarna har en flöjt väntar man sig att den ska användas på något sätt, till exempel för att spela musik för jätten (jättar gillar musik och blir snälla av musik, det temat var med även i Åskan) men flöjtmusik används aldrig i handlingen. Flöjtens enda roll är att komma bort och bli hittad igen. Det är tydligen ingen trollflöjt.

Belöning för rådighet och fördomsfrihet

Brukar inte gamla folksagor ha någon sensmoral om att det lönar sig att vara snäll mot gamla och sjuka och fattiga och fula och alla möjliga djur och .... ja, alla som är lite annorlunda? Sedan blir hjälten belönad med pärlor eller guldägg eller en ko (vilket verkar mer praktiskt än guld och pärlor om man är hungrig). Man väntar på en twist någonstans, att det ska löna sig med snällhet och empati och att hjälten ska få någon slags belöning, men det kommer aldrig. 

Barnen i den här boken får gå hem tomhänta.

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen