Litteratur: Kate Zambreno - Green Girl - Tidningen Kulturen
Kate Zambreno

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En fenomenal uttryckskonst

Kate Zambreno
Green Girl
Översättning:  Helena Fagertun
Modernista


Med Green Girl har Zambreno lyckats skapa ett stort stycke ofta fenomenal uttryckskonst. Meningarna är korta och rappa. Inte sällan är meningarna syrligt cyniska både på och mellan raderna.
Kate Zambreno
Green Girl
ISBN: 9789177017004
Översättning:  Helena Fagertun
Förlag: ModernistaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Kate Zambreno

Kate Zambreno

2016 kom Kate Zambrenos bok Hjältinnorut på svenska. Hjältinnor var ett slags litterärt blandkonstverk där essä, dagbok, självbiografi och ren fiktion fruktsamt samsades sida vid sida. Nu har turen att få svensk språkdräkt kommit till Zambrenos fjärde bok, Green Girl, som i hemlandet av många kritikerrosats och bland läsare redan nått statusen som något av en feministisk kultroman.

Någon egentlig handling finns inte i Green Girl. Vi får bara följa den unga amerikanskan Ruth som, på vinst och förlust vad det verkar, har flyttat till London. Hon jobbar på det fiktiva varuhuskomplexet Horrids, ett namn som man får förmoda ska anspela på Harrods, där hon förgäves försöker kränga parfymen Desire. På fritiden lever hon i ett slags försök och längtan till frigörelse och självförverkligande bortom vardagens alla sociala fängelsemurar.

Romanens berättarröst är betydligt mer närvarande boken igenom än vad som vanligtvis är brukligt i en roman. Boken inleds exempelvis med hur berättarrösten litterärt formar och skapar den fiktiva Ruth för att sedan kasta ut henne i världen, det vill säga bokens handling. Detta kan tyckas som ett något pretentiöst berättarknep, men det är som om Zambreno velat dra in läsaren intimt i själva skapandet av romanens händelseförlopp och Ruth som fiktiv skapelse för att därmed ge läsaren en möjlighet att tyda boken på ett mer omfattande och närvarande sätt än vad som annars vore möjligt, och det funkar faktiskt ur en läsarsynpunkt mycket givande.

Med Green Girl har Zambreno lyckats skapa ett stort stycke ofta fenomenal uttryckskonst. Meningarna är korta och rappa. Inte sällan är meningarna syrligt cyniska både på och mellan raderna. Visa stycken vill man dröja länge vid och/eller återkomma till. Men med tanke på den obefintliga intrigen, för det här är en högst uteslutande karaktärsdriven roman där saker och ting sker mestadels under ytan på huvudpersonen, finns det något mer att hämta ur den här romanen än snygga meningar?

Svaret är ett rungande ja. Ibland går romanen förvisso på tomgång där Zambreno tycks ha förlitat sig lite väl mycket på att bara komma med glimmande underfundiga uttryck. Dessa småputtrigt pretentiösa stunder är lyckligtvis inte representativa för romanens helhet.

På ett hårt och närmast obarmhärtigt sätt skildrar Zambreno inte minst just genom romanens händelsefattighet, vilken här nästan är som ett tema i sig, Ruths alienering. En alienering, vilken Ruth upplever inte minst som ung kvinna genom den kontrollerande och mansdominerande omgivningens ständiga försök att definiera och modulera och därmed underordna henne som människa, som under ytan någonstans tydligt ropar upproriskt, viljestarkt och befriande. 

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen