Litteratur: Antonio Tabucchi - Till Isabel - Tidningen Kulturen
Antonio Tabucchi

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att söka och finna

Antonio Tabucchi
Till Isabel
Översättare: Viveca Melander
Nilsson Förlag


Han arbetade med Till Isabel i flera år och definierade själv texten ”en besynnerlig roman, en underlig skapelse lik en okänd skalbagge som förvandlats till fossil i sten.
Antonio Tabucchi
Till Isabel
ISBN: 9789188155191
Översättare: Viveca Melander
Förlag: Nilsson FörlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Antonio Tabucchi

Antonio Tabucchi

I nio koncentriska cirklar rör sig berättaren mot sanningens mitt, som mot kärnhuset i äpplet eller lökens inre; allt handlar om att söka klarhet, att få svar på oförlösta antaganden, att räta ut frågetecken och bygga klart ofärdiga tankebyggnader.

Allt handlar om Isabel, en sällsam kvinna, som alla har olika uppfattningar om, hon är rastlös, oförutsägbar och attraktiv, särskilt för Tadeus, det är han som berättar om sin stora kärlek. Han mötte henne en gång för länge sedan och blev djupt förälskad i henne, han tappade all kontakt med henne, för länge sedan. Men kan aldrig glömma henne, detta för honom över hav och till skilda kontinenter, resan går mot denna kvinna, en människa av mångfald. Detta är som ett eko av den store, portugisiske författaren Fernando Pessoa, som Antonio Tabucchi kom att beundra.

Kring Isabel finns en mytbildning, som är svår att bemästra, vem är hon egentligen och vilka handlingar tillhör henne; vilka etiketter kan sättas på henne – kommunist, frihetskämpe eller prostituerad. Det finns ännu svårare frågor att besvara, som den om hon fortfarande är i livet, det finns berättelser om en mörk fängelsevistelse och en skriven nekrolog över henne, som talar mot detta.

Berättelsen äger den särskilda Tabucchi-tonen med en knivskarp, saklig analys av totalitära politiska system, som han alltid ser som vidriga, antingen de finns i Italien eller Portugal, bredvid löper en magisk, fantasifull och romantisk ton.

Han arbetade med Till Isabel i flera år och definierade själv texten ”en besynnerlig roman, en underlig skapelse lik en okänd skalbagge som förvandlats till fossil i sten.

Berättaren arbetar målmedvetet och stegvis, för att finna Isabel, under en resa i tid och i rum, kommer han sakta mot det rätta målet, det är inte enkelt, men möten med människor, som har mött Isabel, för honom i rätt riktning, det kan både vara nära vänner och flyktiga bekanta, men de har alla bitar, som kan bidra till detta läggspel. Han samlar skärvor, tolkar fakta, genomlyser transformationer. Bygget växer och för honom framåt.

Det är en stark berättelse och på de allra sista raderna får du svaret:

”Jag tittade upp mot himlavalvet

och fick syn på en stjärna som jag kände igen. Jag

började gå min väg. Och precis i det ögonblicket såg

jag Isabel.

Hon viftade med en vit scarf och tog far-

väl av mig.”

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts