Litteratur: Pia Hagmar - Svante - Smartast i stallet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dags att gnägga av lycka!

Pia Hagmar
Svante - Smartast i stallet
Illustrationer: Johanna Kristiansson
B. Wahlströms


När två barn kommer på besök hoppas Svante på godis från barnen. Det är det bästa med barn. Deras godis. Han hoppas inte på att bli engagerad för en ridlektion. Men storasyster Kajsa vill verkligen rida!
Pia Hagmar
Svante - Smartast i stallet
ISBN: 9789132178658
Illustrationer: Johanna Kristiansson
Förlag: B. Wahlströms

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Lat och smart livsfilosofi från charmig ponny ...

Det här är en av årets absolut roligaste böcker!

Även för den som aldrig annars läser "hästböcker"!

 

 

Svante Roy presenterar sig

 

"Det är jag som är Svante. Ja, egentligen heter jag  Svante Roy, men det är inte alla som orkar säga hela namnet. Jag är den minsta hästen i stallet, men jag är också den smartaste. Och den snyggaste om jag får säga det själv, och vem kan hindra mig?"

 

 

Så presenterar sig huvudaktören i Svante - smartast i stallet. Shetlandsponnyn Svante Roy sällar sig därmed till en lång rad älskade (men busiga!) ponnyer som Mulle (matvrak och seriehjälte i Min Häst), det lilla russet Vitnos, Sam och Sigge (Dartmoorponnyer i serien Alla älskar Sigge), Pytte (Ingrid Flygares lilla hjälte), Plutten i Plutten och Bamse ... De flesta är shettisar. Alla är ponnyer. Och ponnyer är något helt annat än hästar. Så glöm det att Svante - Smartast i stallet ska vara en hästbok. Det är det inte. Det är en bok med en ponny i, och det är något helt annat!

 

Kaningrannar och retsamma russ

 

Det goda livet för en ponny är maximalt med mat och godsaker (som till exempel havre och morötter) och minimalt med arbete.

 

Svante bor i ett stall med nio andra hästar och en stallkatt och två kaniner. Kaninerna är Svantes grannar.Hästarna är av många olika raser och Pia Hagmar har verkligen fångat de olika hästarnas olika personligheter - russen är retsamma men i grund och botten lika lata (om inte ännu latare!) än Svante. De är ju ponnyer! Fjordingen Sune är alltid så snäll och matglad och tacksam för minsta lilla hötuss. Nordsvensken Dolly är tuff och bråkig och ser till att hon alltid får mat först.

 

Ägaren, Greta, må tro att hon är högsta hönset och flockledare - men det är hon inte! Inte enligt Svante i alla fall. Ingen annan bestämmer över Svante.

 

När två barn kommer på besök hoppas Svante på godis från barnen. Det är det bästa med barn. Deras godis. Han hoppas inte på att bli engagerad för en ridlektion. Men storasyster Kajsa vill verkligen rida!

 

Svantes dödliga stunt-trick räddar ridlektionen

 

Kajsa vill att lillebror Kevin också ska rida. Fast han inte vill .... Svante märker att Kevin är rädd. Själv är Svante lat och smart, så han tänker ut en plan för att ställa in ridlektionen, spelar död och skrämmer slag på storasyster. När hon skrikande sprungit därifrån hoppar Svante upp igen ... till lillebrors beundrande kommentarer. Kevin tycker att Svante är så smart som lurade storasyster och han är så glad att han slipper rida!

 

Det här är en typ av bok med hästar i (inte hästbok!) som passar för alla som har humor och som har trotsåldersdagar då och då. För det kan man ha ibland, även om man är 37 år, som Svante Roy!


Mulle-liknande filosofier om det goda livet

 

Det är ett smart grepp att låta Svante berätta ur sin synvinkel, hans Mulle-liknande filosofer om sin egen förträfflighet och arbetets fördärvlighet är otroligt komiska. Humorpoängerna fungerar för alla åldrar!

Raderna är korta, meningarna är lättfattliga, stilen stor och det här är en utmärkt börja läsa själv bok där man blir belönad med en bra och smart historia, med en överraskande vändning på slutet.

 

Pia Hagmar är en rutinerad författare - av både hästböcker och böcker med hästar i - och Svante Roy kommer att gå till historien som en av de roligaste ponnyfigurerna!

 

Svante Roy finns förresten på riktigt - och är med på foto både i boken och på bokens omslag. Annars är illustrationerna serieliknande teckningar som får ut det mesta av de komiska situationerna - som när Svante lurigt blinkar till den beundrande lillebror Kevin.

 

Om man vore ponny skulle man gnägga av lycka av ett så här roligt porträtt av en ponny-hjälte!

 

Antihjältar kan bli riktigt bra hjältar. Svante Roy  just är en sådan riktigt bra antihjälte!

 

Läs om fler populära Shettlandsponnyer i barnlitteraturen:

 

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21707-litteratur-ingrid-flygare-du-ar-for-liten-pytte-och-spring-fort-pytte

 

http://tidningenkulturen.se/index.php/reportage-mainmenu-37/kultur-mainmenu-136/18655-fran-en-moerk-och-stormig-natt-i-england-till-en-succeserie-i-sverige

 

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts