Litteratur: Emily Bone - Lätta fakta om oväder och stormar - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Och jordbävningar och tsunamis!

Emily Bone
Lätta fakta om oväder och stormar
Översättning: Bodil Svensson
Illustrationer: Paul Weston och Kimberley Scott
Faktakonsult: Dr Roger Trend
Berghs förlag


I samma serie finns också en utmärkt bok som heter Lätta fakta om jordbävningar och tsunamis - en nästintill oumbärlig bok, när "oförklarliga" naturkatastrofer figurerar så ofta i media. Vad är det som orsakar jordbävningar? Hur känns de? Vad är tsunamis? Varför uppstår de? Så många visar, så få förklarar. Det här är böcker som förklarar.
Emily Bone
Lätta fakta om oväder och stormar
ISBN: 9789150221442
Översättning: Bodil Svensson
Förlag: Berghs förlag

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Man kan ju alltid prata om vädret. Första semesterfrågan är alltid hur vädret var. Är man ledig vill man ha "fint väder".

 

Allt väder i denna bok är väder som verkligen är värt att prata om! Men inget är något som slentrianmässigt skulle beskrivas som "fint väder".

 

Katrina - en berömd orkan

 

När en orkan drabbar ett område orsakar den stora skador. Bilderna i boken är från New Orleans i USA efter orkanen Katrina 2005. Illustrationer visar hur en orkan skapar våldsamma vindar och skapar stora vågor som slår in och skadar hus på land. Störtregn gör att floder svämmar över. Stora områden läggs under vatten.

 

Oväder kan skapa mycket märkliga fenomen - bilder från en isstorm i Schweiz påminner om utflippade miljöer i en skruvad, parallell Frozen-värld. Istappar växer i alla möjliga vindriktningar och gör träden till spejsade skulpturer.

 

En tornado kan suga upp fiskar, grodor och andra smådjur.

 

Djuren som följer med tornadon faller sedan ner som om de regnade från himlen.

Sägessättet "it's raining cats and dogs" behöver kanske bytas ut mot "it's raining fish and frogs"?!

 

Oväder på Jupiter

 

Jorden har förresten inte ensamhet på oväder - de finns även på andra planeter, till exempel på Jupiter. Fast där regnar det aldrig fiskar och grodor!


Lätta fakta om oväder
 och stormar är en lättläst och kvalitetskontrollerad bok som förklarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt många av de extrema och osannolika saker som man kan se på TV-nyheterna eller på Internet. Idag har vi en flod av information - eller snarare en stormvind av information - och det behövs medel som innehåller kunskap, så att det är någon mening med informationen.

 

Lätta fakta om oväder och stormar skulle passa bra i de flesta hem, bredvid TV-soffan, och i alla klassrum. Massor av bra basfakta och pedagogiska förklaringar byggs sedan på med fascinerande bilder från olika ställen på jorden.

 

Varför uppkommer jordbävningar?

 

I samma serie finns också en utmärkt bok som heter Lätta fakta om jordbävningar och tsunamis - en nästintill oumbärlig bok, när "oförklarliga" naturkatastrofer figurerar så ofta i media. Vad är det som orsakar jordbävningar? Hur känns de? Vad är tsunamis? Varför uppstår de? Så många visar, så få förklarar. Det här är böcker som förklarar.

 

 

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts