Litteratur: Emily Bone - Lätta fakta om giftiga djur - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Faktabok med bett i för unga läsare

Emily Bone
Lätta fakta om giftiga djur
Översättning: Bodil Svensson
Illustrationer: Paul Parker, Becka Moor
Berghs förlag


Hela pilgiftsgrodans skinn är så pass giftigt att man inte ska klappa eller pussa på dessa grodor (hur söta som gelégodis de än ser ut att vara!) det kan bli en dödskyss i sådana fall!
Emily Bone
Lätta fakta om giftiga djur
ISBN: 9789150220834
Översättning: Bodil Svensson
Förlag: Berghs förlag

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Vad händer när en orm bits? Varför sticks getingar? Vilka giftiga djur finns i havet? Vilken del av en giftgroda är giftigast?

 

De flesta djur är giftiga för att ha en fördel när de jagar byten - eller för att själva slippa bli uppätna. Giftiga djur som inte vill bli lätta byten kör ofta med klara färger istället för kamouflage. De klara färgerna räddar dem från att bli uppätna av rovdjur. Färgerna signalerar: "Ät mig inte! - Jag är giftig!"

 

Giftiga små grodprinsar

 

Hela pilgiftsgrodans skinn är så pass giftigt att man inte ska klappa eller pussa på dessa grodor (hur söta som gelégodis de än ser ut att vara!) det kan bli en dödskyss i sådana fall!

 

Mer än 100 olika gifter har identifierats i skinnsekret på pilgiftsgrodor, Den gyllene kokoigiftgrodan är så giftig att det kan räcka med att nudda grodans rygg med tungspetsen för att överföra en dödlig dos gift. Det finns teorier om att giftet i grodorna kommer från deras mat, när de äter av myror, skalbaggar och andra insekter. Gifter överförs från insekten till grodan och samlas i och utsöndras sedan på dess skinn. Giftiga grodor som har fångats vilt och sedan matas med fruktflugor eller syrsor förlorar med tiden sin giftighet - och pilgiftsgrodor uppfödda i fångenskap är inte giftiga. Fast varningsfärgerna har de kvar!

 

Musen som röt - och bet till!

 

Det finns också djur som är giftiga som inte alls ser ut att vara giftiga eller farliga. Vattennäbbmöss har giftigt spott som de dödar sina byten med.

 

När musen biter i en mask tränger det dödliga giftet in i masken. Sedan är middagen serverad! Mask med giftspott-sås!

 

Pitohui fågelns fjädrar och skinn innehåller också gift. Det räddar den från att bli mat åt andra djur - till exempel hungriga ormar. Att hela fågelns omslag är giftigt är samma försvarsmekanism som pilgiftsgrodorna har.

 

Förr i tiden använde förresten indianstammar pilgiftsgrodor när de jagade ... de nuddade vid grodans skinn med en pil (de var noga med att inte röra den själv!) och sedan var pilen dödligt farlig för bytesdjur eller fiender.

 

Se upp för kärlekskranka näbbdjur

 

Man tänker inte på att näbbdjur också hör till skaran giftiga djur - men varken för att jaga bytesdjur eller för att själva slippa att bli uppätna, utan för att duellera med andra näbbdjur! Näbbdjurshanen har en vass giftpigg på benet, som en sporre. När det uppstår konkurrens mellan hanarna om en viss hona är sporren ett bra vapen - den hane som blir stucken och skadad i duellen är ute ur leken. Sedan är det bara för vinnaren att simma iväg med honan och leva lyckliga i ... ja, i alla fall i en dag. Näbbdjur kan också använda den giftiga sporren i självförsvar om den känner sig angripen eller hotad. Dess sting är inte giftigt nog för att döda en fullvuxen människa - men tillräckligt giftigt för att döda en hund.

 

Lätta fakta om giftiga djur är rekommenderad för 6-9 års åldern och är en mycket bra faktabok om många olika typer av giftiga djur som finns runtom i vår värld.

 

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen