Litteratur: Melker Garay - En tindrande natthimmel. Betraktelser - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Måtta i allt och Känn dig själv

Melker Garay
En tindrande natthimmel. Betraktelser
Norlén & SlottnerDet finns betraktelser om Gud, tiggare och clowner. Om skator och om mardrömmar och om samhället. Alla texter intressanta och välskrivna oavsett om de behandlar ett lätt eller tungt ämne.
Melker Garay
En tindrande natthimmel. Betraktelser
ISBN: 9789187685927
Förlag: Norlén & Slottner

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Melker Garay kommer ursprungligen från Chile. Han är numera bosatt i Norrköping. Dessa betraktelser, som är föredömligt korta och koncentrerade – högst två boksidor – är hans åttonde bok. Han behandlar gärna existentiella och filosofiska ämnen. Utan att vara högtravande eller pretentiös. Betraktelserna är ofta tänkvärda med oväntade vändningar. De bör läsas en i taget, med eftertänksamhet. Och de har det goda med sig att man tror sig ha blivit något klokare efter att ha läst dem. Glädjande nog rymmer denna tunna bok, endast 115 sidor, hela femtio betraktelser.

 

Oraklet i Delfi, en institution verksam under tusen år under antiken, hade bland annat dessa kloka råd att meddela: Måtta i allt och Känn dig själv. Melker Garay vill inte vara sämre och ger oss en betraktelse med rubriken ”Bilden av sig själv”. Han menar att någonstans måste man börja när man vill komma underfund med vem man är. Bara en sådan själv klar sak som att förstå sina känslor: ”Det där gillar jag och det där gillar jag inte.” Känslan kommer alltid först och i bästa fall kommer förnuft och eftertanke senare.

 

Men varifrån kommer denna första känsla? Garay menar att man kan känna isg själv genom gåvor man fått eller inte fått, eller genom barnen. Om man har några. Även föräldrarna kan vara en början. Men enligt författaren för de en åt så många håll. Och man vill helst ha en början som leder till en bild av en själv som man kan stå ut med. ”Bilden av en själv är den dyrbaraste bild man kan bära inom sig, och den kommer man att försvara, oavsett hur jävlig man har varit som människa.”

 

Det finns betraktelser om Gud, tiggare och clowner. Om skator och om mardrömmar och om samhället. Alla texter intressanta och välskrivna oavsett om de behandlar ett lätt eller tungt ämne.

 

Läs och begrunda!

Stefan Estby

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen