Litteratur: Åsa Karsin - Bosse går till doktorn - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En sann och äkta vän

Åsa Karsin
Bosse går till doktorn
Alfabeta


Det som är bra med Åsa Karsins bok, är att barn med sina föräldrar får lära sig mycket om hundar på ett lättläst sätt och att det är lätt att förstå hur stark vänskap uppstår mellan en flicka och en hund.
Åsa Karsin
Bosse går till doktorn
ISBN:
Förlag: 9789150119466

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Lea har en bästa vän, som heter Bosse, det är ingen människa, det är en hund, ingen stor hund, bara en valp. Det är förresten inte alls bara, Bosse finns alltid nära Lea, han är alltid till hands, i lek, i samtal och över allt, han bara finns där. Han säger aldrig dumma saker, som mamma och pappa gör. Att hon har stökigt på sitt rum och att hon ska städa. Lea och Bosse har andra viktigare saker att göra, det förstår Bosse, men inte pappa och mamma. Det är OK att städa och plocka undan, men det ska inte ta evigheter.

 

Det bästa med Bosse är att han tycker om Lea, alltid, även när hon är arg och tråkig, han tröstar henne när hon är ledsen, på samma sätt får Lea lära sig att Bosse vill egna saker, vara ifred, ibland ha goda saker och Lea måste lära honom att akta sig för farliga saker som paddor, ekollon och vindruvor, att äta sånt är farligt för Bosse, liksom för alla hundar. Det kan leda både till problem och rent av förgiftning.

 

Det går ju för sig att låtsas att Bosse säger något, säkert är att han kan se arg ut, visa tänderna och morra, om han inte trivs med det som är.

 

Vi får även lära oss en del grejer i boken som hur hundår förvandlas till människoår och alla bra saker, som veterinären behöver som kompress, ficklampa och otoskop.

Bosse går först till djurdoktorn för att bli vaccinerad, det är noggranna förberedelser och Lea är verkligen duktig, men rädd för hur det ska gå. Men det går bra, det värsta är att just när de har kommit hem från besöket, låter Bosse på ett märkligt sätt, han hostar och han frustar, ett kycklingben har fastnat i halsen, de måste snabbt iväg till veterinären igen, Lea blir både rädd och ledsen.

 

Det som är bra med Åsa Karsins bok, är att barn med sina föräldrar får lära sig mycket om hundar på ett lättläst sätt och att det är lätt att förstå hur stark vänskap uppstår mellan en flicka och en hund.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen