Litteratur: Anna Jansson - Kärleksdans i obalans - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tillbaka till Anna Janssons Gotland!

Anna Jansson
Kärleksdans i obalans
Serie: Ödesgudinnan på Salong d’Amour (del 3) 
NorstedtsAnna Jansson har skapat intressanta paralleller till hur man såg på mental sjukdom förr i tiden och nu för tiden. Förutom det elände som Angelica utsätts för i nutid ska även dolda hemligheter i det förflutna grävas upp, både mord och självmord, när gammelmormors stuga ska säljas.
Anna Jansson
Kärleksdans i obalans
ISBN: 9789113079059
Förlag: Serie: Ödesgudinnan på Salong d’Amour (del 3) 

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Det finns författare som lyckas med att muta in en del av Sverige. Anna Jansson är en av dem. Gotland är hennes. Först i en serie Maria Wern deckare, sedan i en serie barndeckare om Emil Wern och nu även i den enormt hyllade och framgångsrika serien om Angelica Lagermark - hårfrisörskan med rätt att ändra liv. Ödesgudinnan på Salong d’Amour, och med henne ett rikt gotländskt persongalleri, är tillbaka!

Visby behöver sin ödesgudinna

Angelica må låta som ett änglalikt namn, men egentligen ser hon sig snarare som en gudinna, en ödesgudinna, en av de tre nornorna i den nordiska mytologin. Hennes två systrar har samma inställning till jobbet och alla har de sina salonger på olika ställen på Gotland. Angelica har sin salong på Södertorg i Visby. I två böcker har Angelica haft fullt upp med att pussla ihop folk och förändra deras liv, såväl som deras frisyrer - men i den tredje boken faller Angelicas eget liv i bitar. 
Efter att ha överlevt den jobbiga svärmodern, i bok två i serien, verkade det inte kunna bli värre, men det blir det, mycket värre. 

Man oroar sig för hur folk i Visby ska överleva utan att deras ödesgudinna är igång på alla cylindrar och har full koll på dem, som hon brukar. Det finns förmodligen en anledning till att de ursprungliga ödesgudinnorna var singlar. Att ta hand om en man gör att Angelica inte hinner ta hand om någon annan, knappt ens sig själv, och många dagar är skylten "stängt på grund av sjukdom" uppsatt på frisörsalongen. Det sägs inte vems sjukdom.

 

Cold case med paralleller till nutiden 

Anna Jansson har skapat intressanta paralleller till hur man såg på mental sjukdom förr i tiden och nu för tiden. Förutom det elände som Angelica utsätts för i nutid ska även dolda hemligheter i det förflutna grävas upp, både mord och självmord, när gammelmormors stuga ska säljas.

Det märks att Anna Jansson använder all sin kompetens som deckardrottning när pusslet ska läggas - och läsarna kommer inte att bli besvikna, allt går ihop till sist.

 

Hårfrisörskor borde kunna styra landet

George Burns fällde en gång den klassiska, humoristiska repliken: “alla som verkligen vet hur landet ska styras är upptagna med att köra taxi eller klippa hår.” Han kunde ha lagt till: och med att skriva deckare. Anna Jansson kombinerar organisationsförmåga med klokskap och levererar många synpunkter och tankar under skrivandets gång. 

Hennes nya serie kallas lite felaktigt för feel-good, för Jansson tar upp många allvarliga ämnen på ett seriöst sätt - men förhoppningsvis kommer Angelica att vara tillbaka i gammal god form i nästa volym i serien. Frisörsalongen får absolut inte vara stängd på grund av sjukdom någon längre tid!

 

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts