Litteratur:Mats Lekander - Ditt inre liv- krafter som styr din hälsa - Tidningen Kulturen
Mats Lekander

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mens sana in corpore sano

Mats Lekander
Ditt inre liv- krafter som styr din hälsa
Fri Tanke förlag
Ditt inre liv – krafter som styr din hälsaär titeln på Mats Lekander nya bok. Mats Lekander är professor i hälsopsykologi vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.
Mats Lekander

Mats Lekander

Ditt inre liv – krafter som styr din hälsaär titeln på Mats Lekander nya bok. Mats Lekander är professor i hälsopsykologi vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.

I sin bok har Lekander, vilket titeln avslöjar, verkligen lagt tonvikten vid de inre psykologiska faktorerna när det gäller att förklara vad för slags krafter det är som styr vår hälsa. Genom att läsa boken bjuds man verkligen med på en svindlande resa genom det samspel och de interaktioner som sker mellan fysiologiska och psykologiska delar av våra kroppar när det kommer till vår vad som styr vår hälsa.

Hälsofrågor har fått ett enormt och allt mer växande utrymme i vårt samhälle i dag, detta trots att den materiella standarden och bekvämligheten är så gott som säkrad. Detta i sig säger kanske mycket om hur stor den psykologiska biten är när vi bedömer vår hälsa. Men det psykologiska är inte bara med och bedömer hur vi mår, det är också i allra högsta grad med och avgör hur vi faktiskt mår både psykiskt och fysiskt, och hur vi därmed både förebygger och efterbehandlar när det kommer till vår hälsa. I sin forskargärning och i boken Ditt inre liv presenterar Lekander på ett banbrytande sätt just hur kropp och hjärna hela tiden tydligt samspråkar när det gäller vår hälsa.

 

På ett koherent och enkelt demonstrativt sätt förklarar Lekander bland annat att när vi är sjuka kommunicerar vi detta på ett omedvetet psykologiskt plan för att andra ska slippa smittas, att en gravid mår illa för att undvika förgiftning och att det är hjärna som bestämmer hur vi hälsomässigt mår genom att tolka kroppens signaler.

Lekander tar inte minst också vetenskapligt grepp om flera av de vanligaste frågorna, trenderna och myterna som finns kring hälsa. Finns det exempelvis någon faktabaserad sanning bakom att man till exempel kan tänka sig frisk? Är positivt tänkande verkligen en väg att må bättre? Ska vi tro på alla larmrapporter om olika former av ohälsa som sköljer över oss? Och hur påverkar dessa larmrapporter vår hälsa i sig? Bakom alla budskap gällande hälsa eller ohälsa döljer sig inte sällan ovetenskapliga fakta som cyniskt används för att tjäna stora pengar på vår oro, och Lekander slår hål på några av de hälsomyter som överallt omger oss.

Lekanders bok är verkligen ett måste för alla vetgiriga som vill veta mer om hur viktiga hälso- och sjukfrågor kan synas och lösas på ett trovärdigt och effektivt sätt, bortom alla trender som kommer och går. Boken är både lättläst och medryckande och kräver inga förkunskaper inom det hälsopsykologiska området, och var man inte nyfiken på det hälsopsykologiska forskningsområdet innan är chansen mycket stor att man är det efter läsning.

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen