Litteratur: Anna Milbourne -Lätta fakta om katter - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Nio liv med nattliga äventyr!

Anna Milbourne

Lätta fakta om katter

Översättning: Kersti Wittbom

Berghs förlag


Säg mjau till livet! LOL! De vanligaste bilderna man hittar i mail-korgen idag är kattbilder. Omslagsbilden till den splitternya barnboken Lätta fakta om katter hade kunnat hamna i mail-korgen med rubriken: "Är helt slutkörd. Tar paus." Eller: "Att hålla igång i nio liv är kämpigt. Det är inte konstigt att vi tar en tupplur ibland!". 

Alla kattungar har blå ögon. Sedan ändras färgen och kan bli gul, orange eller grön. Kattungar lär sig av sin mamma att människor är okej - att vara tamkatt är ärftligt. Förvildade katter som föds och lever på gatan är inte alls som tamkatter och litar inte på människor. Detsamma kan sägas om vildkatter. Tamkatter föds inte som gosedjur - deras vilda jag ligger fortfarande nära ytan. Katter klättrar, jagar, markerar revir och "talar" på samma sätt.

 

Katter älskar tupplurar

Faktum är att katter sover över hälften av sina liv. Tupplur heter på engelska "cat nap" och det är ett mycket passande uttryck. Katter verkar vara det djur som helst tar tupplurar - när som helst och var som helst. Det finns ett engelskt sägessätt: Vill du hitta den bekvämaste stolen i huset, kolla var katten ligger och sover.

Men katter kvicknar ofta till på kvällen och har ett aktivt nattliv - deras ögon är som gjorda för dunklet och om det är alldeles nattsvart, då fungerar morrhåren som guide. Den yttersta delen av morrhåren känner till exempel av hur stort hålet i staketet är - och då vet katten om den kan komma igenom!

Vad kattungar har blå ögon ...

Alla kattungar har blå ögon. Sedan ändras färgen och kan bli gul, orange eller grön. Kattungar lär sig av sin mamma att människor är okej - att vara tamkatt är ärftligt. Förvildade katter som föds och lever på gatan är inte alls som tamkatter och litar inte på människor. Detsamma kan sägas om vildkatter. Tamkatter föds inte som gosedjur - deras vilda jag ligger fortfarande nära ytan. Katter klättrar, jagar, markerar revir och "talar" på samma sätt.

Sägessättet att en katt alltid hamnar på fötterna stämmer - men helst ska den "tappas" eller falla från en viss höjd, så den hinner vrida på sig och skjuta rygg för att mildra fallet.

Alla katter viftar inte på svansen

Det finns många olika kattraser - alla har inte päls, alla har inte svans, alla har inte långa ben, alla har inte samma ögonfärg ... men det absolut vanligaste är blandraskatter.

Lätta fakta om katter är en bra introduktionsbok till katter och kattliv och det är roligt med så blandande bilder - bedårande foton av fluffiga kattungar, detaljerade, naturalistiska teckningar av kattens språk och roliga serieteckningar av  till exempel hur katter uppför sig när de har en "stirra-match".

Det är lätt att tänka sig att katter har ett hemligt liv. Lätta fakta om katter avslöjar i alla fall några hemligheter - fast vad katter drömmer om under sina många tupplurar vet de bara själva!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts