Litteratur: Camilla De La Bédoyère - Djurungar på gården - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Träffa den söta ankungen och många fler djurungar

Camilla De La Bédoyère
Djurungar på gården
Översättning: Eva Andreasson
Känguru


Det finns många fina djur och oemotståndliga djurungar som presenteras i den här boken - varje djurart får ett eget uppslag, eller två (som när det gäller gårdens alla hundvalpar!) och presenteras med ett charmigt bildcollage och en spännande faktaruta.
Camilla De La Bédoyère
Djurungar på gården
ISBN: 9789176632048
Översättning: Eva Andreasson
Förlag: KänguruVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Här är den sanna sagan om den söta ankungen! Och många andra djurungar! Ibland känns det som om djurungarna på bilderna tävlar om vem som är gulligast, fluffigast och mest oemotståndlig. Vad alla har gemensamt är att de idag lever på gårdar. Hur man ska tolka begreppet "tamdjur" är inte hugget i sten - men en border collie hundvalp är så klart mycket mer tam (och mycket gosigare) än en strutskyckling. 

Det rekommenderas inte att gosa med strutsungar! Vassa näbbar, vassa klor, överbeskyddande föräldrar ... som är stora, starka och snabba.

Alla ungar har samma behov

Den här boken bjuder på en fantastiskt fin fotoresa till gården, där alla möjliga djurungar trivs! De leker, äter, sover, busar, bråkar, gosar ... Med andra ord: djurungar är precis som människobarn, med samma behov av lek, bus och äventyr, balanserat mot trygghet, närhet och omsorg. 

Ett extra plus för att begreppet "gård" utvidgats och blivit mer modernt (det finns många sorters gårdar idag, alla nischar in sig på olika saker) och själva berättandet utvecklas från det gammaldags "grisen säger nöff och fåret säger bä" till att presentera unika arter och individer.

Fotona i boken är helt underbara och fångar inte bara de olika djurarterna utan även djuren som individer. Alpackakalvarna blir en stor favorit. Alpackan är släkt med laman, men har kortare öron och mer päls i ansiktet. (Alpackaull är ett underbart material att sticka med!) Alpackor pratar med ett hummande läte och mammorna använder sig ofta av det så att kalvarna ska veta att de är i närheten. 

Världens största kycklingar och ulliga köldtåliga grisar

Strutskycklingarna ser nog så gulliga ut - men när de växer upp kommer de att bli enorma! Strutsen är världens största fågel och lägger också de största äggen. Ett enda ägg kan väga 1,5 kilo! Om du inte har ett strutsägg hemma kan du testa att lyfta en 1,5 liters mjölkpaket för att känna ungefär hur tungt ett strutsägg är.

Texas longhorn kor har stora, imponerande horn. Kalvarna är hur gulliga som helst, ofta brunröda och vita till färgen. Djuren är kloka och vänliga och tåliga - och har inget emot en stekhet värmebölja på sommaren.

Ullsvin får lockig päls - precis som får! Ullsvinet kommer från Ungern och pälsen skyddar bra mot kyla och kalla vintrar. Kultingarna föds randiga, precis som vildsvinets ungar, men de bleknar snabbt och får ullig, lockig päls.


Teckna tama lamor på hemmaplan!

Det finns många fina djur och oemotståndliga djurungar som presenteras i den här boken - varje djurart får ett eget uppslag, eller två (som när det gäller gårdens alla hundvalpar!) och presenteras med ett charmigt bildcollage och en spännande faktaruta.

Var bor djurungarna, vad kallas de, vad de äter de och hur leker de med varandra? Den här boken blir snabbt en favoritbok! Att välja favoritdjurungar är däremot svårare. Önskelistan med kattunge och hundvalp blir snabbt meterlång! Tack och lov behöver man inte åka till Sydamerika nu för att hitta en gård med lamor och söta lamaungar.

Men allra bäst är att ha den här boken på hemmaplan - den åker fram gång på gång. Boken är lärorik, charmig och rolig, bilderna är mycket vältagna och välkomponerade och inspirerar snart till många egna djurteckningar!

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts