Litteratur:Tom Jackson - Den otroliga boken om havets djur - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Havet är djupt och fantastiskt

Tom Jackson
Den otroliga boken om havets djur
Översättning: Sara Jonasson 
Illustrationer: Val Walerczuk
Lind & Co
En härlig bok att dyka in i!

 

"Havet är djupt" sjunger krabban Sebastian i Den lilla sjöjungfrun. Havet är mycket djupt - och helt fantastiskt! Det kan man tillägga!

 

De mest fantastiska och osannolika varelserna ligger inte en fiktiv science-fiction resa bort, någonstans i en galax långt, långt borta. De mest osannolika varelserna finns här på jorden - fast i havet!

Världshaven - hem för en fantastisk variation

Den otroliga boken om havets djur är fylld med generösa, överdådiga, detaljerade heluppslagsbilder på fantastiska djur som faktiskt alla finns i verkligheten - hur otroliga och science-fiction artade de än verkar vara. Världshaven är hem till så skilda djur som blåvalen (det största djur som någonsin levt på jorden), den lilla sjöhästen, den gigantiska röda brännmaneten och den mångarmade sjöstjärnan. Ett litet djur som, om den förlorar en arm, strax får en ny att växa ut.

Boken är rekommenderad för 6-9 års åldern, men passar egentligen för alla åldrar och alla läsare som är nyfikna på otroliga djur och spännande fakta. Vilket djur har ett namn som betyder valhäst? Vem har en tunga som väger lika mycket som en elefant? Vilket djur har ögon på armarna? Hur kan en gigantisk bläckfisk ta sig igenom ett hål lika litet som en citron? Hur får stora tonfiskar plats i så små burkar? ;D

Valrossen, svärdfisken och enhörningen 

När man bara ser djuren på bild, eller i naturfilmer, är det lätt att tänka att de inte är så stora. Inte större än en människa i alla fall. Som en valross till exempel. Eller en tonfisk. Glöm det! En valross är gigantisk (mycket större än den i Alice i Underlandet!) och väger 1200 kilo. En röd brännmanet väger 1000 kilo - och kan få bränntrådar som är lika långa som en blåval. En blåsäl väger lika mycket som fem människor. Det är lätt att förstå att "den gamle" i Hemingways Den gamle och havet fick kämpa när han fick en lite för stor fångst. En fullvuxen spjutfisk är inte att leka med. Den är mycket större och starkare än en ensam människa.

Förr i tiden såldes narvalständer (som ser ut som långa spjut) som enhörningshorn. Enhörningshorn finns kvar i många kuriosakabinett än idag. Narvalen har förresten inga andra tänder än spjutet och en tand till i överkäken. De tuggar inte maten, de äter den genom en kraftig inåtsugning.

Smart utter knäcker hårt motstånd

Varje djur har ett helt uppslag att vräka ut sig på - som uttern, som ligger och solar, och har en päls så noggrant tecknad så att det känns som om man skulle kunna klappa den. Det är inte konstigt att barnen i Arne Sucksdorffs Det stora äventyret ville ha en utter som husdjur! Fast den inte lämpar sig för det. Vilda djur vill vara fria och jaga sin mat på egen hand.

Varje uppslag har också en faktaruta med basfakta som längd och vikt och livslängd och en skalenlig modell där man ser i silhuett hur stort djuret är jämfört med en fullfuxen människa. 

Sju fantastiska och smått osannolika fakta listas om varje djur. Som att havsuttern sover flytande på rygg i vattnet. Och att den använder en sten som hammare för att knäcka skalen på smaskiga skaldjur. När stenen inte används soppar uttern den i armhålan. För att ha redo tills det är dags för nästa måltid.

Redskap = framgång

Förr i tiden definierades människor genom att människan var den enda art som använde verktyg.

Därför blev människor så framgångsrika.

Detta var innan man tänkt på vad en utter kan göra med sin hammarsten! Där kan man tala om att använda verktyg för sin överlevnad. Det är nästan så att man börjar fantisera om barnboksbävern Castor med sitt verktygsbälte ... Men så långt har djuren inte gått, att uttrar och bävrar går omkring med verktygsbälte. Uttern är nöjd med att ha hammaren i armhålan och bävern med att ha sågen i munnen. I form av sina tänder!

Pingviner - det tuffaste djuret

Vilket av havets djur är tuffast? Det är svårt att säga ... Men kejsarpingvinen är den som klarar jordens värsta väder i alla fall. Pingviner är det enda djur som tillbringar vintern i Antarktis. De klarar sig i jordens tuffaste väder: Luften är -60 grader Celsius och vinden blåser med orkanstyrka.

Ett av de minsta djuren i boken är den charmiga lilla sjöhästen. Och den folkkära lilla clownfisken som blev så populär i och med filmen Hitta Nemo. När filmen hade premiär påpekade fiskexperter att Nemos pappa borde förvandlas och bli till Nemos mamma - för det är det som clownfiskar gör i verkligheten. De byter kön. Vilket även den här boken tar upp. Så nu kan nya små generationer fiskexperter påpeka felen i Hitta Nemo! (Nemo borde också ha hunnit bli en tjej lagom till uppföljaren - alla clownfiskar föds som hanar och när de blir äldre blir de honor - alla förhållanden clownfiskpar emellan är alltså mellan Mrs Robinsons och toy boys!).

Jag skulle unna alla vetgiriga att få den här boken och hålla den i sina händer, eller lägga den på ett bord (det är en tung bok!) och bara sjunka in i bilderna, som är så detaljrikt gjorda att det känns konstigt att djuren inte simmar iväg från boken!

Bra faktaböcker växer man aldrig ifrån. Och det är dags att få upp aptiten för dem tidigt ...

Böcker kan vara det allra bästa verktyget och ett av de allra bästa verktygen som någonsin uppfunnits!

Det här är en härlig bok att dyka in i, och efter ett tag, när man kommer upp till ytan igen, är det precis som man varit i en helt annan värld.

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts