Litteratur:Anna Claybourne -Gulliga valpar - Tidningen Kulturen
Anna Claybourne

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den perfekta boken för hundälskare!

Anna Claybourne
Gulliga valpar
Översättning: Eva Andreasson 
Känguru 
Gårdshund byggd för hårt arbete
Anna Claybourne

Anna Claybourne

Det här är en riktig drömbok för alla hundälskare! 

46 olika hundraser presenteras, alla med oemotståndliga bilder på hundvalpar. Varje uppslag är som ett collage med roliga, söta och lekfulla hundbilder, oftast med en stor bild och många mindre och lättlästa faktarutor om hundrasen i fråga, var den kommer ifrån och vad som är typiskt för just den här hundrasen.

 

Modig, köldtålig vakthund från Japan

Om hundrasen akita kan man till exempel läsa att det är en modig och pålitlig vakthund från Japan, och den tjocka pälsen är effektiv för att skydda mot snö och kyla. En akitavalp är lugn, tyst och oberörd. Den tar sig gärna en tupplur!

Om du letar efter den perfekta hundvalpen som passar just dig är det omöjligt att bestämma sig med hjälp av bilderna - där alla hundvalparna ser ut som om de säger: "Välj mig! Visst är jag sötast och roligast och finast och bara bäst?!". Men med hjälp av texten kan man sålla ut: har jag tillräckligt med tid för en hundvalp av den här hundrasen? Passar vi ihop? Kan jag ge den det den behöver?

 

Amerikansk bulldogg är till exempel framtagen för att arbeta på gårdar, så de är starka hundar som behöver MASSOR av motion!

En liten cavalier king charles spaniel jagar efter precis allt - bollar, katter, ekorrar, fåglar, fjärilar .En corgivalp kan vara olydig och nafsa efter dig. Men det är en bra vakthund. Taxar är i grund och botten jakthundar, inga mjukisar. De älskar promenader, motion och lek. 

Dalmatinervalpar, som blev så populära i och med Disneyfilmen 101 dalmatinervalpar, går ständigt på högvarv och är hoppiga, stojiga och krävande. 

En bichon havanais är sällskapssjuk och vill vara nära människor och kan inte lämnas ensam någon längre stund.

 

Liten valp blir stor hund

Vissa hundar blir ENORMT stora när de är fullvuxna. Var beredda på det. Det finns "varningar" i texten om hur stora en del hundar blir (ungefär kalv-storlek) och hur mycket mat, motion och uppmärksamhet de behöver - men det är lätt att förlora sig i de fina bilderna. Man skulle kunnat ha haft en skalenlig silhuettbild i ena hörnet, där man ser en människa och en fullvuxen hund av just den här rasen.

Eftersom detta är en engelsk bok i svensk översättning känner man igen många engelska favorithundar (som corgi, tax, greyhound, dalmatiner, setter, jack russell, spaniel) men många av hundraserna är också svenska, och internationella, favoriter. Som labrador retriever, golden retriever och chihuahua, kändisarnas favorithund att ha i handväskan.

Hur kan man välja bara en favorithund?

Vilken sorts valp är den allra gulligaste? Det går inte att säga! Redan som mycket liten var jag kluven mellan spaniel, terrier, jack russell (som finns i loggan på His Masters Voice), basset hund (som fanns i en av mina favoritserier), retreiverhundar och collie - men var också imponerad av grannens afghanhund som var mycket större än mig! Afghanhundsvalpar finns också med i den här boken - men bilderna på valparna gör inte alls att man kan gissa sig till hur stor den fullvuxna hunden faktiskt blir.

Fotona är fantastiskt bra och livliga, lekfulla och individuella. Man riktigt känner de olika hundarnas personlighet stråla ut från boken.

Det här är en bok att rekommendera till alla hundälskare! Det är omöjligt att läsa den här boken och inte drabbas av "valpsjuka" - eller "puppy love"!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen