Litteratur: Ödön von Horváth - Ungdom utan Gud - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det inkorrekta och det sanna

Ödön von Horváth

Ungdom utan Gud

Översättning av Gustav Sjöberg Efterord av Martin Lagerholm

h:ström/Serie Europa
 

Det omgivande sammanhanget, tidens värdemönster och påtagliga härskarstrukturer är faktorer, som bland andra, påverkar människors tankar, förhållningssätt; det pågår ständigt en kamp mellan kollektiva påbud och signaler och individuella ställningstaganden.
Det är en mörk skildring av vardagen i ett nazistyrt Tyskland, annekteringen av Österrike ligger nära i tiden, liksom den tyska inmarschen i Polen, Ödön von Horváth tvingades att fly först till Wien, sedan till Paris, där han avled 1938, olyckligt träffad av en nedfallande trädgren på Champs- Élysées.

 

Inom människan själv finns det ofta spänningar, en kamp om ramen för handlingar, ord och reduktionen av strävanden och förmågor till anständighet och mod. Det individuella civilkuraget ställs nästan dagligen på prov. I en värld som är svår att överblicka och bedöma utifrån ett nyhetsflöde, som spretar åt alla håll.

När Ödön von Horváth skrev sin roman i exil1937, då var det yttre trycket på människor pressande, det var vanskligt att säga fel saker, vid fel tillfälle, dessutom var det omöjligt att veta, vem som var vän och vem som var fiende. Samhället präglades av rädsla, ängslan och en påtaglig skräckslagenhet.

Det är en mörk skildring av vardagen i ett nazistyrt Tyskland, annekteringen av Österrike ligger nära i tiden, liksom den tyska inmarschen i Polen, Ödön von Horváth tvingades att fly först till Wien, sedan till Paris, där han avled 1938, olyckligt träffad av en nedfallande trädgren på Champs- Élysées.

I romanens nav finns en motsträvig lärare, som bibehåller sina tankar om människors lika värde, han gör det under motstånd från elever och föräldrar, han utsätts för hot och onda ord, men han har inom sig en fortsatt tro på det goda, det sanna och det rätta. Mot detta står en växande kollektiv kompromisslöshet, en råhet och ett förnekande av individens inre styrka och kompass. Folket drivs av idéer, som dikteras och trumfas genom med en kallhamrad cynism.

Under ett ungdomsläger, där läraren deltar, ställs allt på sin spets, det blir konflikter mellan pojkar, det kommer in en flicka i berättelsen, som står för det onda och det orätta, hon begår brottsliga handlingar, men samtidigt ger hon kärlek.

Plötsligt eskalerar konflikten, den leder till en pojkes död, då prövas alla, inte minst lärarens moral, han är delaktig i det, som sker, hans tro prövas, liksom hans skuld och i det mödosamma letandet, blottläggs den slutliga sanningen, på ett smärtsamt sätt.

Romanen känns aktuell på ett kusligt och närgånget sätt, som detta med användningen av ordet neger, som fick Sveriges Radio, att för kort tid, ställa in en pjäs av Ödon von Horváth.

Språket har både en briljans och en lätthet, som sagt ämnena i romanen är tidlösa!

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts