Litteratur:Lin Hallberg - Som stjärnor faller - Tidningen Kulturen
Lin Hallberg. Foto Caroline Andersson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den här världen är inte allt

Lin Hallberg

Som stjärnor faller

Bonnier Carlsen

Tess och Liv älskar varandra och är övertygade om att de ska vara tillsammans för alltid. BFF. Läser man mellan raderna förstår man att Liv är den som anses vara utåtriktad, karismatisk, åtråvärd och spännande - den som alla föredrar.
Lin Hallberg är hästböckernas mästarinna, hon har skapat den otroligt populära serien om Shetlandsponnyn Sigge som kommit ut med nya volymer i över tio år nu. Men Lin Hallbergs stora styrka är hennes sätt att skildra barn och ungdomar och deras konflikter. Om allt bara hade handlat om kärleken till gulliga ponnyer och vackra hästar hade hon knappast haft tillräckligt med material för att skriva bok efter bok.
Lin Hallberg. Foto  Caroline Andersson

Lin Hallberg. Foto Caroline Andersson

Till och med Tess egna föräldrar?! Men Tess har inget emot det, hon solar sig i Livs glans och tycker att hon själv blir mer spännande och mer intressant, bara hon är i Livs närhet. Fast det är så uppenbart för läsaren att Tess har reducerats till ett slags sidekick i sitt eget liv. När hon är ensam så är det ingen som ser henne, ingen som lägger märke till henne. Hon kan smälta samman med en vägg och bli nästan osynlig. 

Invanda mönster bryts

Men cirklarna rubbas. Allt förändras när Tess älskade mormor dör och Tess familj flyttar ut på landet för att ta över hennes hus. Ny skola, ny miljö, nya rutiner. Tess tycker att hon fortfarande kan höra sin mormor, nästan se henne, som om hon finns kvar i huset. Tess mamma tar upp vänskapen med en gammal barndomsbekant och tillsammans gråter de ut och pratar om döda bekanta och släktingar. Barndomsbekantens tonårsson har också nyligen dött.

Tess verkar vara närmare döden än någon annan, men hon är inte intresserad av att prata om den. Istället blir hon vän med en tonårskille, Tom, som bara hon kan se. När andra är i närheten kan han konsten att bli osynlig och smälta samman med en vägg. Tom vill att Tess ska hjälpa till att ta hand om hans älskade häst. Men Tess tycker inte om hästar. Tror hon. Snart förvandlas hon till en riktig hästtjej och det är plötsligt hon som är modig, som vågar, som är sedd, inte Liv.

Tess behövde komma bort från sitt etablerade förhållande för att hitta sig själv. Och märka att hon själv är värd något, att hon själv vågar.

Men vem är egentligen den mystiske tonårskillen och varför kan ingen annan se honom?

Som stjärnor faller är en kärleksroman, en hästbok och en spökhistoria, allt i ett. Liv Hallbergs hattrick fungerar på alla plan. 

Många kärlekshistorier

Som kärleksroman betraktad innehåller Som stjärnor faller många kärlekshistorier och man kan själv välja vilken kärlekshistoria man tycker är starkast.

- Den mellan två nära vänner. Har Tess och Liv egentligen ett bra förhållande eller är det dysfunktionellt, eftersom Tess blir förminskad hela tiden och inte utvecklar någon egen identitet?

- Den mellan Tess och Tom, den osynlige hästälskaren. Älskar han henne verkligen eller vill han bara manipulera och utnyttja henne så att hon ska ta hand om hans häst?

- Den mellan Tess och hennes mormor. Mormor finns inte kvar i den här världen eller ... Finns hon det ändå? Det känns som om hon fortfarande har saker kvar att säga, och Tess lyssnar.

- Den mellan Tom och hans häst. En kärlek så stark att "tills döden skiljer er åt" känns som ett otillräckligt sägessätt.

Miljöskildringarna är levande, vackra och poetiska. Naturen är besjälad och helande och hjälper till så att Tess får hitta sig själv och bli synlig, långt borta från Liv och storstadsvimlet och de inrutade rutinerna.

Skogen beskrivs som trygg och naturlig och vänlig, långt från rådande klichéartade skräckskildringar i andra ungdomsromaner och filmer, och man riktigt känner doften när de härliga långritterna beskrivs. 

Från ponnyfavoriter till tonårsböcker

Lin Hallberg är hästböckernas mästarinna, hon har skapat den otroligt populära serien om Shetlandsponnyn Sigge som kommit ut med nya volymer i över tio år nu. Men Lin Hallbergs stora styrka är hennes sätt att skildra barn och ungdomar och deras konflikter. Om allt bara hade handlat om kärleken till gulliga ponnyer och vackra hästar hade hon knappast haft tillräckligt med material för att skriva bok efter bok.

Som stjärnor faller är en helt fristående roman, som är rekommenderad för tonåren, till skillnad från de populära Sigge-böckerna som är för yngre läsare.

Lin Hallberg har på ett bra sätt lyckats väva ihop det realistiska och vardagliga med en paranormal kärlekshistoria och hon har lyhört fångat känslan att den här världen är inte allt - och vi lämnar aldrig de vi verkligen älskar. 

Läs även om verkligheten bakom Sigge-böckerna:

http://tidningenkulturen.se/index.php/reportage-mainmenu-37/kultur-mainmenu-136/18655-fran-en-moerk-och-stormig-natt-i-england-till-en-succeserie-i-sverige

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts