Litteratur: Martin Emtenäs - Vilda djurboken - Favoritdjur i svensk natur - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Häng med ut i naturen på äventyr!

Martin Emtenäs

Vilda djurboken - Favoritdjur i svensk natur

Illustrationer: Cecilia Heikkilä, Per Gustavsson, Joanna Hellgren

Rabén & Sjögren

 

Martin Emtenäs är känd från TV - programledare för Mitt i naturen och ofta står han just mitt i naturen och blir riven av, biten av, nypt av eller hackad på av olika djur.
Boken avslutas med frågesport (hur bra har du hängt med i läsningen av boken?) och statistik om hur mycket det finns av de olika djuren, och var de finns. Utom varg, de lever under skyddad identitet eftersom det finns så mycket fördomar mot vargar.

 

Han inleder den här boken med en ritad bild av sig själv med pilar där man får se EXAKT var alla möjliga djur, både befjädrade och bepälsade, gett sig på honom. Ja, och så får man inte glömma bort bitande reptiler och insekter!

Martin verkar ha blivit biten nästan överallt, till och med i sin berömda, blonda tofs! (Vem vet, en varg kanske tänkte att tofsen var en riktig hästsvans?)

Däggdjur och fåglar populärast

Vilka är Martins favoritdjur kanske du undrar? Nej, det får man inte reda på i den här boken. Men man får reda på mycket om de 25 djur som är landskapsdjur i Sverige idag. En gång i tiden har de tydligen blivit framröstade. Men ibland är det lite svårt att förstå valen, hur har de tänkt?

Dessutom: om alla hade tagit fram däggdjur, kunde man ju sedan också haft landskapsfåglar!

Som det är nu står det ungefär 50-50 mellan däggdjuren och fåglarna. Däggdjuren är något populärare. En del har röstat fram små däggdjur - tänk hasselmus och tänk Närke. 

En del har röstat fram stora däggdjur - tänk pampig kronhjort och tänk Skåne. En del har röstat på djur som har en stor hitlåt bakom sig - tänk Mors lille Olle, tänk björn, tänk Härjedalen.

Ett landskap har en fisk som landskapsdjur, lax, något som man förknippar med fyra infrusna bitar när det är specialerbjudande på Ica Maxi, ett landskap har en skalbagge (ekoxe) som landskapsdjur.

Men man kan ju kompensera ett litet landskapsdjur med en stor landskapsväxt (typ ek).

Det finns alltså stor variation på djuren och alla är illustrerade av olika kända illustratörer, så det blir stor variation på illustrationerna också. Alla finns ritade i sina naturliga miljöer och läsaren lär sig även en hel del om de olika landskap som finns i Sverige.

Trandans och morotsspaning

Tjusigast är bilderna på tranorna vid Hornborgarsjön, roligast är hararna som spanar in samma morot! Harar kan se bakåt och framåt samtidigt - så det är helt realistiskt att två harar kan sitta med ryggen mot varandra och spana på samma morot samtidigt!

Boken avslutas med frågesport (hur bra har du hängt med i läsningen av boken?) och statistik om hur mycket det finns av de olika djuren, och var de finns. Utom varg, de lever under skyddad identitet eftersom det finns så mycket fördomar mot vargar.

Här finns massor av kul och oväntade fakta, allmänbildning och nya rön om djurens väl och ve! 

Det här är en mycket bra och underhållande faktabok, med personligt tilltal, som man gärna återkommer till, gång på gång!

Det här är Martin Emtenäs debut som barnboksförfattare - han har ett rakt och direkt tilltal, tar upp massor av kul fakta utan att krångla till det ... man kan lugnt säga att Emtenäs hittat sitt kall!

Han får återkomma med fler favoritfåglar nästa gång! Och historier om hur han blivit nypt av, hackad på, biten av och bajsad på av olika fågelarter!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts