Litteratur: Sarah Sheppard -Upptäckare och Äventyrare - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det finns inget att hämta till fredagsmyset på månen

Sarah Sheppard

Upptäckare och Äventyrare

Serie: Jorden runt

Bonnier Carlsen

Upptäckare och Äventyrare handlar om de modiga män, kvinnor och hundar som upptäckt och äventyrat - många gånger med livet som insats.
Finns det kvar något att upptäcka? Vem vet? Det är i alla fall ingen som åker till månen längre. Det var bara dyrt. Och inte fanns det något att hämta hem till fredagsmyset heller!

 

Ett riktigt hundliv i rymden

Den första levande varelsen i rymden var rymdhunden Laika. En blandrashund som levde lycklig på Moskvas gator tills hon plockades upp för att experimenteras på i det nya rymdprogrammet. Det var viktigt att vinna rymdracet, att få ut någon i rymden före de konkurrerande amerikanerna. Och först ut i rymden blev en rysk hund. Fast Laika fick själv inte någon glädje av kändisskapet. Hon hade förmodligen haft ett bättre och längre liv som gatuhund!

Efter att ha fått uppleva en rolig dag hemma hos en av vetenskapsmännen, med lek och god mat, blev hon utskickad i rymden. Det var en enkelbiljett. Man rapporterade triumfen över hela världen: att Laika levt i sex dygn i rymdkapseln. Först år 2002 avslöjades det att hon dog av överhettning bara ett par timmar efter avfärden.

Vallmokrater på månen

När det gällde människor i rymden ansträngde man sig mer för att få dem tillbaka på jorden igen. Och för att se till att de inte brann upp! Den första människan i rymden - där vann Sovjetunionen rymdracet igen. Men först att promenera på månen blev amerikanerna.

Någon som fick en krater uppkallad efter sig på månen, Crater Poppy, var den unga matematikern Frances Poppy Northcut. Northcut var matematiker och vid 25 års ålder den första kvinnan som jobbade i kontrollrummet på det amerikanska rymdcentret NASA. Northcut räknade ut hur Apollo rymdfarkosterna skulle ta sig tillbaka till jorden från månen. När syretanken i Apollo 13 exploderade blev hon blixtinkallad för att hjälpa till och få hem astronauterna. För detta fick hon en medalj av presidenten. Fast det smäller kanske ännu högre att få en krater uppkallad efter sig?

På jakt efter nya godsaker till fredagsmyset

Förr var upptäcktsresande ofta på jakt efter nya handelsvägar och saker som kunde bli värdefulla att ta med sig hem. Utan upptäcktsresande som kom hem med nya spännande varor hade det inte blivit mycket till fredagsmys - inget te, inget kaffe, inga kryddor, ingen choklad och inga potatis att göra potatischips av. Och inget porslin att dricka te och kaffe och choklad ur! Allt detta tog upptäcktsresande och handelsmän med sig hem. Liksom bomull, siden, sockerrör ...

Boken tar inte upp upptäckandets baksida - ursprungsbefolkningar som förtrycks, fördrivs eller utrotas. Eller det eviga mysteriet: Hur kan någon upptäcka länder när det redan bor folk där?

Och snart går "upptäckandet" över i rena äventyren - att vara först till de båda polerna eller först upp på ett visst högt berg .... det finns liksom inget att hämta där, det är bara show-off.

Finns det kvar något att upptäcka? Vem vet? Det är i alla fall ingen som åker till månen längre. Det var bara dyrt. Och inte fanns det något att hämta hem till fredagsmyset heller! 

 

Läs även om Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur/litteraturkritik/16120-litteratur-sarah-sheppard-viktiga-kartor-foer-aeventyrare-och-dagdroemmare

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts