Litteratur: Mauro Covacich - Bruden - Tidningen Kulturen
Mauro Covacich

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tröttsamma twister

Mauro Covacich

Bruden

Översättning: Helena Monti

Contempo

 

Bokförlaget Contempo ger ut italiensk litteratur på svenska och boken Bruden är en samling noveller skrivna av författaren Mauro Covacich, var bok Till bristningsgränsen tidigare getts ut i Sverige 2013.

 
Sammantaget slås man av att författaren överdriver sina teman en smula, överanvänder den oväntade twisten som slutnummer och skriver in sig själv lite omotiverat, vilket gör detta till en inte alltför hisnande läsupplevelse.
Mauro Covacich

Mauro Covacich

Covacich noveller är sammanbundna av olika kopplingar och sammanhang – stundtals genom att författarens tycks berätta historier ur sitt eget liv och stundtals genom att karaktärer eller teman återkommer. Covacich noveller är skickligt berättade, men lider bitvis av författarens fäbless för oanade twister. Alla vet att en oanad twist kan vara både uppfriskande och stilfull, men att två oanade twister är en twist för mycket.

Jag kan räkna till fler gånger än så som författaren använder sig av det knepet för att lura sin läsare in i föreställningen om att det den precis läst var mer snillrikt än denne kunnat föreställa sig och tröttsamt blir det onekligen. Det ironiska med det hela är dock att de noveller som har den här twisten ändå är bland de bättre. De andra novellerna är antingen väl makabra, som i fallet med människosafarin och historien om mannen som lever med vargar, eller mördande tråkiga, som berättelsen om joggaren som har en daglig stareout med en lövblåsande snubbe.

Covacich träffar inte riktigt rätt med sina noveller och de autofiktiva dragen känns inte helt påkallade, utan när författaren träder in blir det ganska tråkigt och smått, vilket står i bjärt kontrast mot den vilda och gränssprängande tematik han låter följa många av de övriga novellerna. Den bästa novellen i boken är den om hjärtläkaren som blir hjärtsjuk, inte minst på grund av den spänning som författaren lyckas bygga upp och förmedla till läsaren.

Novellen binder också samman novellerna i boken på ett något oväntat sätt och gör här ett försök att blanda fakta med fiktion, genom att bygga vidare på och referera till en verklig händelse.

Sammantaget slås man av att författaren överdriver sina teman en smula, överanvänder den oväntade twisten som slutnummer och skriver in sig själv lite omotiverat, vilket gör detta till en inte alltför hisnande läsupplevelse.

 

 

Sofie Niemi

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts