Litteratur: Katherine Webb - Av en annan värld - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Monet, mystik, Midsomerby och mysterier i Katherine Webbs annorlunda värld

Katherine Webb
Av en annan värld
Översättning: Annika Sundberg
Historiska Media Pocket

Författaren Katherine Webb är född 1977 i Hampshire i England och har bland annat läst historia vid universitetet i Durham. Idag är hon bosatt i Berkshire och är författare på heltid. Av en annan värld är Katherine Webbs andra bok som blev översatt till svenska efter 2010 års debutroman The Legacy som utkom 2013 i Sverige under titeln Carolines arv

 

Ett brev betyder så mycket. Speciellt när det hittas i fickan på en okänd soldat, förlorad under första världskriget. Mysteriet tätnar snabbt i Katherine Webbs underbara historiska äventyr, som nu finns i pocket, perfekt för långa, lata sommardagar, då man kan drömma sig bort till byn Cold Ash Holt. En by som för tankarna till de pittoreska landskapen som filmas i mysiga Morden i Midsomer eller de impressionistiska målningar som Monet målade när han var på lång, brittisk målarsemester. Älvornas vingslag hörs i dimman, om man lyssnar riktigt noga. 

Av en annan värld för verkligen in läsaren i en annan värld, och när boken är slut vaknar man upp från romanläsningen med en känsla av saknad. Som alltid i en Katherine Webb bok håller de historiska delarna hög kvalitet, här varvas de med nutid, och romanens slut bjuder på en överraskande vändning som ger romanen den där lilla extra kryddan. Som desserten som serveras efter en perfekt anrättad middag.

Okänd soldat med historiskt mysterium

I en krigsgrav från första världskriget hittas en okänd soldat. I en av hans fickor finns ett välbevarat brev kvar. I romanens nutid blir journalisten Leah nyfiken och brevet leder henne till ett mysterium som ligger hundra år tillbaka i tiden: Vad hände egentligen i Cold Ash Holt?

Vi befinner oss i landskapet Berkshire i England, år 1911. Kyrkoherden Albert Canning har en passion för spiritism och han lever med sin unga hustru Hester i den lilla byn Cold Ash Holt. Byn lär ha fått sitt märkliga namn under romersk tid, då resande fick en chans att komma in från kylan. Även idag, i modern tid, är byn en pittoresk idyll.

Ett klassiskt grepp för att få något att hända är att låta en ny person anlända, en som sätter igång händelserna och fungerar som katalysator i intrigen. Här anländer två nya personer, som extra krydda.
Tjänsteflickan Cat Morley har en revolutionär bakgrund och ett egensinnigt sätt och hon tycker sig ha hittat en fristad i den lilla byn.

Ockultisten Robin Durrant lockas dit av rykten om övernaturliga väsen. De har setts dansa på ängen nära prästgården. Han lämnar ingen i sin omgivning opåverkad. Och han har, liksom de baksluga älvorna, en egen agenda. Som går ut på något helt annat än att studera älvor!


En het, invecklad sommar

En het sommar, heta känslor, många förvecklingar och mörka hemligheter sätter igång en händelsekedja som inte kan stoppas.

Precis som i en spännande Agatha Christie kan vad som helst hända på prästgården, och den spiritistiska sidan verkar aldrig långt borta.

Det här är en levande, överraskande, historisk roman, som är full av intressanta människoporträtt. Dessutom lyckas författaren på ett skickligt sätt väva ihop olika århundraden utan att det känns långsökt. Det förflutna ligger mycket närmare oss än vad vi tror.

Ett framgångsrikt arv följs upp

Författaren Katherine Webb är född 1977 i Hampshire i England och har bland annat läst historia vid universitetet i Durham. Idag är hon bosatt i Berkshire och är författare på heltid. Av en annan värld är Katherine Webbs andra bok som blev översatt till svenska efter 2010 års debutroman The Legacy som utkom 2013 i Sverige under titeln Carolines arv. Katherine Webb har snabbt blivit en av de mest populära romanförfattarna i Sverige, vilket märks inte minst på det entusiastiska gensvar som hennes senaste bok Italienska nätter har fått.

Av en annan värld passar både för de läsare som gillar genren “historical fiction” och för de läsare som föredrar samtidsromanen. Här finns ju det bästa av båda världar! Man kan med andra ord både äta sin kaka och ha den kvar. Det förflutna finns i nuet, och utan det förflutna skulle nuet inte finnas, och vara så som det är.

Läs även Italienska nätter:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23001-litteratur-katherine-webb-italienska-natter

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts