Litteratur: Liz Pichon- Tom Gates fantastiska värld - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dyslektikerns revansch med humor!

Liz Pichon

Tom Gates fantastiska värld

Översättning: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn

Illustrationer: Liz Pichon

Alfabeta

 

"Som Dagbok för alla mina fans - fast bättre!" Så sammanfattade Kamratposten i Sverige den brittiska succén Tom Gates fantastiska värld. Som faktiskt inte är en dagbok (trots den rådande heta trenden med böcker i dagboks-, blogg- eller brevform) utan något nytt. Den grafiska designern Liz Pichlon tänkte "scrapbook", köpte tre skrivböcker (av den typ som engelska barn använder i skolan) och började skriva och  rita som Tom Gates.

 
Det finns nu fem böcker i serien på svenska, som inleds med bästsäljaren Tom Gates fantastiska värld. Sedan följer i tur och ordning Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer), Tom Gates - Allt är underbart, Tom Gates (nästan bara) smarta idéer och Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer). Liz Pichon har alltid älskat böcker och att BÅDE rita och skriva. I skolan blev hon ofta tillsagd att höra på istället för att bara sitta och rita seriefigurer.

 

Gott och blandat!

 

Det kan plötsligt dyka upp pysseltips, speltips, roliga historier, en film, ett minne, en uppsats, en läxa, ett aktivitetsblad, en låt, en önskelista eller kommentarer från andra karaktärer som finns i Tom Gates värld ... Eller så dyker det upp ett kakmonster i form av ett kolarånscollage! Det är helknasigt och helkul! 

De tre billiga skrivböckerna måste anses vara den bästa investeringen som Liz Pichon någonsin gjort. Medan alla andra verkar satsa på dyra material och dyra datorprogram satsade Liz på handskrivet, handritat och billigast möjliga utrustning: ett block och en penna. Kort sagt: precis det som alla barn har tillgång till i skolan. Där Tom Gates ofta hellre sitter och dagdrömmer och ritar än följer med på lektionerna ... 

 

Kämpade med dyslexi 

 

Författaren Liz Pichon kämpade själv med dyslexi när hon gick i skolan, och idag är hennes lättlästa och humoristiska böcker om Tom Gates en stor favorit inte bara bland dyslektiker, utan bland alla barn och ungdomar - och bland kritikerna! Tom Gates böckerna har belönats med otroligt många priser, de har sålt i över 2 miljoner exemplar i Storbritannien och de är översatta till över 30 språk.

Liz Pichons böcker har bland annat kammat hem Roald Dahl Funny Prize, Red House Book Award, Waterstones Children’s Book Prize, the Blue Peter Book Award och The Nestle Smarties Award.

Det finns nu fem böcker i serien på svenska, som inleds med bästsäljaren Tom Gates fantastiska värld.

Sedan följer i tur och ordning Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer)Tom Gates - Allt är underbart, Tom Gates (nästan bara) smarta idéer och Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer).

Liz Pichon har alltid älskat böcker och att BÅDE rita och skriva. I skolan blev hon ofta tillsagd att höra på istället för att bara sitta och rita seriefigurer.

"Det finns en vanlig fördom att dyslektiker inte gillar böcker - jag ÄLSKADE böcker - jag kom bara inte igenom dem! Eller jag tog i alla fall väldigt mycket längre tid på mig än alla andra för att ta mig till

till slutet!"

En hel del i Tom Gates fantastiska värld är baserat på Liz Pichons egna skolminnen, och man kan mycket väl tänka sig lärare säga åt henne att sluta rita och börja lyssna - precis vad som ofta händer Tom Gates i böckerna.

Tom Gates - Inte släkt med Bill Gates!

Namnet Gates har förresten inget med datakändisen Bill Gates att göra, Liz Pichon ville bara ha ett kort namn som var lätt att skriva. Tom Gates lät kort och snärtigt och namnet passade karaktären.

Liz utvecklade också en egen rit-stil som hon aldrig använt förr, som skulle passa karaktären Tom Gates. Skildringen av sura tonåringar i böckerna är självupplevd - Liz växte upp som yngst i en syskonskara på fyra barn och hon  var omgiven av stora, sura tonåringar medan hon själv var en liten glad och sprallig Tom-typ. (Som förmodligen retades en hel del med sina äldre syskon, det är vad små syskon gör allra bäst!)

Hemmagjord stil

Tom Gates böckerna är aldrig tillrättalagda, de ser precis så klottriga ut som man kan tänka sig att böcker ser ut som en unge själv har gjort när det finns lite tid över för att rita och skriva, böckerna ser handskrivna ut och hela processen börjar som handritad och handskriven bok i klottriga skrivböcker.

Många av bilderna har ingenting alls med handlingen att göra, Tom Gates kan när som helst få för sig att rita ett roligt rymdmonster eller designa en snygg logga till ett band eller en T-shirt. Eller göra en film med en dansande liten insekt som spelar gitarr (och om man bläddrar snabbt genom boken kan man själv se filmen).

Designer med hemmakontor i trädgården

Liz Pichon är själv utbildad grafisk designer och bland hennes tidigare jobb finns bland annat T-shirt designer, gratulationskortsdesigner och skivomslagsdesigner. Efter att ha illustrerat några framgångsrika bilderböcker funderade hon på om hon inte skulle våga sig på att skriva text också ... Fast det är så knepigt att stava ... Hon tog steget och vågade!

Idag är Liz författare och barnboksillustratör på heltid och jobbar bekvämt i ett skjul i sin egen trädgård.

Precis som Tom Gates pappa förresten.

Herr Gates trivs jättebra med sitt hemmakontor i trädgårdsskjulet (där han har en hemlig gömma med kakor som Fru Gates inte känner till) och med sitt korta pendlingsavstånd.

Favoritlista med kolarån, musik och Amy Porter

Det bästa Tom vet är att rita, äta kakor (helst kolarån) och reta sin storasyster Delia. Dessutom gillar han den smarta och schyssta Amy Porter (som han har turen att sitta bredvid i skolan), bästisen Derek som går i parallellklassen och deras gemensamma band Dogzombies (som han designat T-shirts och affischer för). Idolerna är bandet Dude3 (världens bästa popgrupp) - tänk att växa upp och bli som dem!

Saker som Tom helst undviker är läxor (som i bästa fall görs i sista minuten), farmors konstiga matlagning, de jobbiga kusinerna, skolkören och skolans band där man inte har riktiga instrument utan bara gammalt skräp att spela på, som till exempel en träram med gamla gummisnoddar. Tom föredrar en riktig elgitarr, värdig en blivande popstjärna.

Tom gillar inte heller hungriga hundvalpar. I alla fall inte när en hungrig hundvalp som tillhör Derek äter upp deras biljetter till Dude3 konserten!

 

Tom Gates fantastiska värld är den första boken om Tom Gates, och inledningen på ett Gates-imperium som tagit världen med storm.

Lättläst humor för alla

Liz Pichon har lyckats skapa en lättläst bok som "alla" vill läsa och som inte skriker "lättläst" inför omgivningen. Det är roligare att gå runt med en lättläst bok som inte är specialdesignad för dyslektiker och märkt lättläst. Det är lite som när Tom Gates tar med nallen när han ska sova över hos Derek - är det okej undrar Tom för sig själv, ska han våga ta fram den? Eller ska han vänta tills Derek har somnat? Det är okej, eftersom Derek också har sin nalle. Det som "alla" vill ha är lite coolare. Även om det absolut aldrig är fel att gilla nallar och lättlästa böcker!

Tom Gates böckerna är ett skönt avbrott mot alla de tjocka kapitelböcker, ofta med skräck- och fantasytema, som nästan blivit normen att marknadsföra för slukaråldern.

Tom Gates skriver inte någon vanlig bok med kapitel (eller dagbok med datum), han klottrar på lite hur som helst och du kan läsa hur mycket eller hur lite du vill. Handlingen är episodisk med många små vardagliga och komiska pärlor, som hela familjens misslyckade campingsemester som skulle vara så billig (men som blev mycket dyrare än en lyxig Greklandssemester på fint hotell).

Tom Gates är den enda i familjen som håller humöret uppe och tycker att allt är ett äventyr, hur mycket elände som än drabbar familjen - och honom själv.

Glaset är aldrig halvtomt för Tom

Optimismen genomsyrar Tom Gates böckerna, tron att allting kommer att ordna sig så småningom.

De uppätna biljetterna leder till en ännu bättre konsertupplevelse - efter ett deux-ex-machina inhopp av en av Tom Gates (i Toms ögon) uråldriga lärare, som plötsligt dyker upp utanför konserthallen, iklädd skinnbyxor!

Ett gig på ett äldreboende leder till drömmar om att bli stjärna och intervjuad i Rock Weekly. Tom Gates är en drömmare som gärna svävar iväg på små moln, och vardagen kan vara jobbig ibland, men han har roligt under tiden!

Det hela är skojigt, lättsamt, optimistiskt och fartfyllt - boksidorna rinner iväg försvinnande snabbt!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts