Litteratur: Carson McCullers - Balladen om det sorgsna caféet - Tidningen Kulturen
Carson McCullers

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mästerligt av McCullers

Carson McCullers

Balladen om det sorgsna caféet

översättning: Håkan Bravinger

Norstedts

 

Bilden av den lille puckelryggige mannen som en kväll vandrar in i den halvdöda småstaden i den amerikanska södern är tidlös och på något sätt evig. Hans ankomst kommer att påverka hela byn och i synnerhet miss Amelia Evans liv. Amelia är huvudpersonen i berättelsen som gett boken dess titel, en person jag har en känsla av att stöta på för första gången i litteraturen.
Carson McCullers noveller är mästerliga. Jag tror inte att det finns något bättre sätt att uttrycka det på. Berättelserna är fia från stereotyper och klichéer, samtidigt som det finns något välbekant över dem.
Carson McCullers

Carson McCullers

Olikt så många andra litterära karaktärer, som man stöter på ideligen, i olika tappningar. Men porträttet av Amelia är inte stereotypt över huvud taget och hennes sätt att handla aldrig förutsägbart – hon är både osannolik och oerhört sannolik på samma gång.

Som affärsinnehavare, markägare, spritbrännare och frilansande läkare är hon en mångsysslare och trots sin butterhet och förkärlek för konflikter är hon en respekterad person i trakten. När hennes släkting kommer invandrades i staden leder det också till att hon öppnar café i sin butik. Caféet ger en helt annan lyster till den döda småstaden och människor börjar umgås på ett annat sätt än de gjort tidigare. McCullers porträtterar staden och dess invånare på ett sätt som fyller läsaren med samma melankoliska och ödesmättade stämning som hela staden karaktäriseras av, men hon skildrar också kärleken och dess styrka på ett oerhört vackert sätt.

Carson McCullers noveller är mästerliga. Jag tror inte att det finns något bättre sätt att uttrycka det på. Berättelserna är fia från stereotyper och klichéer, samtidigt som det finns något välbekant över dem. De är tidlösa på ett sätt som gör dem allmängiltiga, men så särpräglad i karaktärer och språk att man inte kan missta sig på att det är samma person som skrivit dem. Det finns inga spår av magi eller övernaturliga krafter i hennes noveller, men ändå är det som om stämningen i dem tangerar ett högre medvetandeplan.

Det är som om berättelserna ger ett löfte om en annan möjlig verklighet, trots att de tematiskt är tämligen sorgsna En av de bästa novellerna handlar om en flicka som spelar piano – hon är ett så kallat ”Wunderkind” och omgivningens blickar är riktade mot henne och hennes prestationer, men samtidigt så är det som om känslan i hennes spel försvinner och det hon spelar låter tomt och mekaniskt. McCullers skildrar flickans kamp för att återvinna den försvunna känslan och hopplösheten och besvikelsen som inträffar när det inte går, på ett så lysande sätt att man nästan kan känna frustrationen genom boksidorna.

Är det något du ska fylla dina tomma, regniga eller soliga semesterdagar med det här året, är det denna bok av McCullers, som borde vara en del av den obligatoriska litteraturen i litteraturvetenskapliga utbildningar. Hon behöver inte kvoteras in – hon brädar enkelt många av gubbarna.

 

 

Sofie Niemi

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen