Litteratur: Lawrence Anthony -Mannen som talade med elefanter - Ett liv i frihet på den afrikanska savannen - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En oförglömlig bok om ett tungt ämne

Lawrence Anthony

Mannen som talade med elefanter - Ett liv i frihet på den afrikanska savannen

Översättning: Birgitta W. Augustsson
Norstedts

 

Det är inte varje dag som någon ringer och erbjuder en gratis flock med elefanter. Lawrence Anthony tackade ja. Trots att erbjudandet gällde "problemelefanter" som var rymningsbenägna, och de nuvarande ägarna ville bli av med dem till varje pris (alltså: ge-bort-gratis-pris).

 
Lawrence Anthony dog av en hjärtinfarkt alldeles innan en gala som skulle hållas till förmån för den vita noshörningen. Hela flocken av elefanter kom till hans hem och sörjde honom i flera dagar, precis som de gör när en av deras egna flockmedlemmar gått bort.

 

Det lockande ropet från vildmarken

Lawrence Anthony började sin karriär som framgångsrik mäklare, men till slut blev ropet från vildmarken för oemotståndligt och han sadlade om och bytte karriär till viltvårdare. När han räddade djuren på Bagdad Zoo under dramatiska omständigheter blev han en världskändis. Anthony har gjort oerhört mycket för att öka medvetenheten kring utrotningshotade djur och deras villkor och han har arbetat outtröttligt för att motverka kriminell tjuvjakt.

En lyckligt lottad viltvårdare

Lawrence Anthony beskriver sitt liv så här: "Jag är en oerhört lyckligt lottad viltvårdare, eftersom jag äger ett storviltsreservat som heter Thula Thula. Det består av 5000 tunnland orörd vildmark i hjärtat av Zululand i Sydafrika, där elefanter en gång i tiden strövade fritt. Men inte nu längre. Många av de zuluer som är bosatta på landsbygden har aldrig sett en elefant. Mina elefanter var de första att återvända till trakten på över hundra år."

Anthony försöker få alla viktiga och inflytelserika personer att säga ja till projektet och han lyckas. Trots att de inte sett en elefant på över hundra år (alltså: aldrig) är alla plötsligt experter och pratar om hur farliga de är och att de kommer att äta upp folks trädgårdar och odlingar.

Bara en chans att lyckas

Anthony vet att han måste få bukt med de rymningsbenägna elefanterna för att inte få lokalbefolkningen mot sig. Det är beroende av sina odlingar. (Om du någonsin har sett en trädgård få besök av rådjur och kaniner är detta ingenting mot den förödelse elefanter lämnar efter sig!) Han vet också att om elefanterna rymmer igen kommer den slutgiltiga lösningen att tillämpas: de kommer att skjutas, hela flocken.

När han får elefantflocken så har de nuvarande ägarna skjutit den rådande matriarken (elefanter lever i matriarkat) och hennes lilla dotter. De andra elefanterna är i upplösningstillstånd. De är arga, sorgsna, misstänksamma - och de försöker omedelbart att rymma. Anthony inser att han måste vinna elefanternas förtroende och detta snabbt, annars kommer de alla att bli avlivade.

Blir en i flocken

Mot alla odds lyckas Anthony (men hans frus trädgård blir ändå totalskövlad!) och han blir accepterad som en i flocken, en av elefanterna. 

Lawrence Anthonys bok Mannen som talade med elefanter är en otroligt gripande och spännande skildring av världens nu största landlevande däggdjur, men även av livet i Sydafrika och hela det ekosystem som finns i Thula Thula. En av de roligaste episoderna handlar om honungsgrävlingar som kör bort en flock med lejon. Men det finns också mycket tragiska händelser med i boken. Anthonys duster med tjuvjägare är rena, rama thrillern - det är ett organiserat system och han förstår att det måste vara fråga om en insideraffär, men vem av hans anställda ligger bakom att fridlysta djur i viltvårdsreservatet skjuts?

Bagdad, elefanter och noshörningar

Lawrence Anthony har skrivit tre bästsäljarböcker, tillsammans med sin svåger Graham Spence. Den första handlade om arbetet med att rädda de överlevande djuren på Bagdad zoo efter den amerikanska invasionen av Irak , den andra är just denna bok om livet med elefantflocken och den tredje handlar om den utrotningshotade noshörningen.

Lawrence Anthony dog av en hjärtinfarkt alldeles innan en gala som skulle hållas till förmån för den vita noshörningen. Hela flocken av elefanter kom till hans hem och sörjde honom i flera dagar, precis som de gör när en av deras egna flockmedlemmar gått bort.

Läs även Vid vägs ände

Om arbetet med att rädda elefanter, tigrar och noshörningar från grym, organiserad tjuvjakt:


http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22328-litteratur-ola-jennersten-tom-svensson-vid-vags-ande-om-arbetet-med-att-radda-varldens-noshorningar-elefanter-och-tigrar

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen